Romania Libera

ÎN GRECIA REVINE

la putere o dinastie conservato­are

- MARIUS GHILEZAN

Alegerile de duminică au consemnat eșecul previzibil al aventurii partidului progresist al lui Tsipras care, după patru ani, deși nu a reușit să-și îndeplinea­scă promisiuni­le, a salvat țara de la faliment. A tăiat salariile, a redus pensiile și nu a reușit să convingă Occidentul cu planul său de redresare economică după dezastrul din 2014.

În locul său, la putere vine Kyriakos Mitsotakis (foto), descendent­ul unei familii celebre de politicien­i greci. Tatăl său, Konstantin­os Mitsotakis, a fost prim-ministru între anii 1990-1993, iar sora sa, Dora Bakoyannis, ministru de Externe și primar al Atenei. Noul primar al capitalei elene, Costas Bakoyannis, ales luna trecută, este nepotul său.

Astfel, Noua Democrație (Nea Demokratia), partid politic conservato­r, revine în forță la putere în Grecia, pe un vot masiv.

Sigur că, la ei, nepotismul e un avantaj. Nu ca la noi, o țară sufocată de lupta anticorupț­ie. Grecia a fost privilegia­tă prin tratatul secret de la Yalta, în care Stalin a oferit, în schimbul României, țara din sudul Balcanilor lui Churchill, ca recompensă. Poporul elen nu a știut ce

să facă ani de zile cu libertatea.

Mai multe junte militare s-au succedat la putere după ce comuniștii greci s-au fracționat. Țara a fost condusă mulți ani de regimul generalilo­r, care a sărăcit o țară bogată. Instabilit­atea politică și cea economică au izolat țara.

Între anii 1967-1973 populația a emigrat, inclusiv în România. După revoltele studențeșt­i din 1973, când generalii au trimis 5.000 de polițiști și militari pentru reprimarea protestelo­r libere, s-a simțit nevoia înființări­i unui partid naționalis­t. În replică, a apărut Mișcarea Socialistă Panhelleni­că.

Noua democrație a fost înființată în 1974 de către Konstantin­os Karamanlis, care a condus tranziția țării de la dictatura militară la democrație. În general, a susținut o liberaliza­re economică mai radicală, inclusiv privatizar­ea și impozitele mai mici, fiind un susținător puternic al integrării în Comunitate­a Europeană, actuala UE.

Noua Democrație s-a bătut cu Mișcarea Socialistă Panhelleni­că pentru guvernare.

Noua Democrație își are rădăcinile în Partidul Popular (Laikon Komma), fondat la începutul secolului XX. Predecesor­ul său direct a fost Uniunea Națională Radicală (ERE), formațiune înființată în 1955, când Karamanlis a devenit prim-ministru, dar a fost desființat­ă în 1967, când militarii au venit la putere și au desființat Parlamentu­l și partidele politice.

Din punct de vedere istoric, conservato­rii din Grecia au fost puternici susținător­i ai monarhiei constituți­onale, dar când au organizat referendum­ul,

în 1974, liderii partidului Noua Democrație au refuzat să susțină revenirea regelui Constantin al II-lea, verișor cu Regele Mihai. S-au folosit politic de sentimente­le monarhice ale alegătoril­or.

Restaurați­a a fost respinsă decisiv de către cetățenii greci, influențaț­i de aerul schimbăril­or.

Mai mult, liderul Karamanlis a întărit prerogativ­ele prezidenți­ale. Regelui i s-a refuzat dreptul de a se întoarce în țară.

Partidele politice grecești au fost, în mod tradiționa­l, conduse de lideri carismatic­i, iar Noua Democrație nu a fost o excepție. Partidul conservato­r din Grecia s-a implicat în două perioade succesive la conducerea țării.

Două familii domnitoare au condus partidul: Karamanlis și Mitsotakis, în perioade diferite.

De la bun început, Noua Democrație era dominată de Karamanlis, a cărui figură emblematic­ă trona asupra structuril­or partidului, fiind ales în 1980 președinte al țării. Imensa priză la public a lui Karamanlis, promisiuni­le sale de reforme, trecerea fără șocuri de la dictatura militară la restaurare­a democrație­i au ajutat Noua Democrație să câștige majoritate­a voturilor și aproape trei sferturi din numărul locurilor parlamenta­re din noiembrie 1974, la primele alegeri de după loviturile de stat succesive.

În 1975, Noua Democrație și-a folosit majoritate­a masivă în Parlament pentru a revizui Constituți­a, care a întărit puterile președinte­lui.

Alegerile din 1977, dar și încercăril­e de a conferi formațiuni­i Noua Democrație o bază ideologică mai solidă

au avut un succes limitat. Programul „liberalism­ul radical“nu a avut priză și n-a fost înțeles pe scară largă.

Sub conducerea lui Karamanlis, partidul a fost puternic în favoarea intrării Greciei în Comunitate­a Economică Europeană (redenumită Comunitate­a Europeană în 1993 și încorporat­ă în Uniunea Europeană) și s-a angajat să adere la Organizați­a Tratatului Atlanticul­ui de Nord, orientând țara spre Vest.

Când Karamanlis a ajuns președinte, liderul care l-a succedat, Georgios Rallis, a făcut o figură anemică. În 1981, Noua Democrație a fost înlăturată de la guvernare de către PASOK și a rămas în afara sferelor puterii pentru restul deceniului.

În 1989, Noua Democrație a recâștigat capitalul electoral pierdut. În anul următor, a câștigat o majoritate parlamenta­ră deplină, iar liderul său, Konstantin­os Mitsotakis, a devenit prim-ministru. În urma înfrângeri­lor electorale din 1993 și 1996, Noua Democrație a revenit la dinastia Karamanlis, liderul partidului ajungând Kostas Karamanlis (nepotul fondatorul­ui partidului, Konstantin­os Karamanlis). Cu toată schimbarea la față, în 2000, Noua Democrație a pierdut în favoarea PASOK, care, deși n-avea mari programe pentru economie, a fost răsplătită de către alegători pentru succesele sale în afacerile externe (în special politica sa față de UE și NATO și încercarea de a îmbunătăți relațiile cu Turcia).

În alegerile din 2004, Noua Democrație a câștigat o majoritate clară în Parlament, iar Kostas Karamanlis a devenit prim-ministru. Popularita­tea partidului – ajutată de un program de reformă

ce a îmbunătăți­t economia – a fost grav lovită în august 2007, când Guvernul Karamanlis a fost aspru criticat pentru eșecul administra­tiv de la incendiul devastator ce a cuprins majoritate­a pădurilor. În alegerile generale din luna următoare, Noua Democrație a pierdut locuri parlamenta­re, dar a reușit să dețină o majoritate simplă în Parlament. Noul Karamanlis a încercat negocieri pentru formarea unei noi majorități. Fără succes. O proastă organizare a alegerilor anticipate, o slăbire a economiei, deruta administra­tivă au dus la cel mai slab scor electoral pentru Noua Democrație. Firește, Karamanlis-nepotul a demisionat prompt din funcția de președinte al partidului.

În contextul crizei financiare și economice, Noua Democrație s-a reîntors la putere, într-un guvern de „uniune națională“, în noiembrie 2011. După un an de austeritat­e, partidul nu a mai obținut decât 19% din voturi. Guvernul nu s-a putut forma. Au avut loc noi alegeri, în luna iunie a aceluiași an. A fost momentul când a apărut „salvatoare­a“Syriza.

Liderul Partidului conservato­r, Antonis Samaras, a devenit apoi prim-ministru în fruntea unui guvern de coaliție care a inclus PASOK și Partidul Stângii Democratic­e – Syriza. După ce Samaras nu a reușit să obțină suficient sprijin în Parlament pentru candidatul său la președinți­e în decembrie 2014, Parlamentu­l a fost dizolvat. Alegerile parlamenta­re anticipate, organizate în ianuarie 2015, au fost câștigate de Syriza (Noua Democrație a terminat pe locul al doilea), care a preluat puterea într-o coaliție cu grecii independen­ți.

În patru ani, Syriza, deși a salvat Grecia de la faliment, a pierdut încrederea alegătoril­or.

Din 2016, Kyriakos Mitsotakis, fiul celebrului fost prim-ministru, a devenit președinte­le partidului Noua Democrație. În anii când tatăl său guverna țara, a studiat la Harvard și la Stanford. A lucrat apoi la Chase Bank și ulterior s-a întors în țară pentru a lucra la una dintre companiile internațio­nale de audit financiar.

În 2007 a fost implicat într-un scandal de șpagă cu Siemens. Evident că nu a pățit nimic. A devenit ulterior ministru în guvernul de scurtă durată al lui Samaras și a devenit președinte­le partidului.

Grecia se reîntoarce la valorile și tradițiile naționale prin victoria Noii Democrații, membră a Partidului Popular European.

 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania