Romania Libera

Vârsta medie a românilor a ajuns la 41 de ani

În ultimii cinci ani, ponderea segmentulu­i tânăr (sub 15 ani) în populaţia totală a României a scăzut progresiv.

- florin.budescu @romanialib­era.ro Oraşele tinere

În ultimii cinci ani, ponderea segmentulu­i tânăr (sub 15 ani) din populația totală a României a scăzut progresiv. Anul trecut a ajuns la 14,8%. Numărul românilor peste 65 de ani l-a depășit pe al celor sub 15 ani din anul 2014.

Anul trecut a ajuns la 14,8%. Numărul românilor peste 65 de ani l-a depășit pe al celor sub 15 ani din anul 2014. Vârsta medie a crescut cu patru ani în ultimele două decenii şi s-a înregistra­t cel mai mare procent de persoane în vârstă în mediul urban. Una din șase persoane avea peste 65 de ani în 2018, arată EY.

Orașele sunt adesea percepute ca locul tinerilor. Realitatea e că multe regiuni citadine au o populație îmbătrânit­ă. Media de vârstă a locuitoril­or din orașele cu peste 100.000 de locuitori e mai ridicată: 42,3 versus 41,2. Media de vârstă crește și mai mult în orașele mai mari, cu toate că acestea au ancore de tinereţe, ca instituții­le și universită­țile, spitalele sau obiectivel­e culturale.

Orașele secundare oferă o parte din dinamismul omoloagelo­r mai mari, la un cost mai mic. Aceasta a creat o ieșire pentru tinerii din arii metropolit­ane mari, ce caută costuri mai scăzute ale vieții, evitarea aglomerați­ei și acces mai ieftin la resurse antrepreno­riale.

Vârsta medie a populației din mediul rural era mai mică decât în urban (40,7 rural vs 41,6 urban) în 2018. În Top 10 oraşe cu tineri, pe primul loc este Suceava. Urmează Iaşi, Botoşani, Baia Mare, Bacău, Râmnicu

ADRIANA TABAC, EY România

Vâlcea, Turnu Severin, Craiova, Satu Mare şi Oradea. Surprinzăt­or, Clujul şi Bucureştiu­l nu sunt în acest top, în pofida avântului economic. Situaţia Iaşiului este dată de rata natalități­i, cea mai mare comparativ cu celelalte orașe: 11,3 nașteri la mia de locuitori, dar și cu media națională (9,3 nașteri la mia de locuitori în 2017).

La polul opus, Brăila are cea mai îmbătrânit­ă populație, cu o vârstă medie de 44,1 ani. Urmează Brașovul (43,6 ani), apoi Ploiești și Constanța (43,3 ani), care au cele mai multe persoane peste 65 de ani (Brăila, Constanța, Ploiești – 18%, Brașov – 17%).

De notat că printre oraşele cele mai îmbătrânit­e sunt ţintele turistice, fenomen cunoscut în tot Occidentul. Explicaţia e simplă: oamenii în etate se retrag, la pensie, în astfel de regiuni.

Costurile ridicate, poluarea, schimbăril­e climatice și creșterea traficului au efecte reale asupra populației urbane.“

 ?? FOTO PIXABEY ??
FOTO PIXABEY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania