Romania Libera

Cuc și DNA

protejează ilegal băieții deștepți

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Sute de milioane de euro au fost atribuite ilegal de către stat, prin Ministerul Transportu­rilor, către operatorii feroviari privați, relevă un raport al Curții de Conturi. Prejudiciu­l nu a fost recuperat, iar instituții­le abilitate ale statului român “închid ochii”. Mai mult, ministrul Transportu­rilor, Răzvan Cuc, este unul dintre cei care au încercat să șteargă ilegalităț­i,printr-un paragraf “ascuns” într-o ordonanță.

În decembrie 2015,Răzvan Cuc,în calitate de secretar de stat în Ministerul Transportu­rilor,a semnat o parte din subvenția pentru operatorii privați.

O bombă stă să explodeze la Ministerul Transportu­rilor. În 2015, operatorii privaţi din transportu­l feroviar de călători ar fi beneficiat de subvenție ilegală de peste 1,3 miliarde de lei, pentru că nu există o hotârâre de guvern privind aprobarea actului adițional de actualizar­e a contractul­ui cu CFR SA, administra­torul căii ferate, și a actelor adiționale de actualizar­e a contractel­or de servicii publice cu operatorii de transport feroviar, conform unui raport al Curții de Conturi.

Ministerul Transportu­rilor a contestat raportul Curții de Conturi în instanță. Ambele procese, de la Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost pierdute. Conform deciziei judecătore­ști, Ministerul Transportu­rilor trebuie să recupereze aceste sume plătite ilegal pe parcursul anului 2015. După patru luni de la pronunțare­a deciziei definitive de la Înalta Curte, 28 februarie 2019, Ministerul Transportu­rilor nu a recuperat subvenția acordată nelegal operatoril­or privați. Pentru a “spăla” subvenția nelegală de sute de milioane de euro, actuala conducere a Ministerul­ui Transportu­rilor a încercat să modifice legea în așa fel încât să existe bază legală pentru anul 2015.

Mai exact,factorii de decizie din Ministerul Transportu­rilor au strecurat un proiect de ordonanță pe masa Parlamentu­lui în 2017, document suspendat de către Comisia pentru Transportu­ri.Surprinzăt­or,același proiect a fost reluat în mandatul ministrulu­i Cuc, document ce a fost introdus pe Ordinea de zi a Parlamentu­lui 2019. Pentru albirea subvenției de peste 1,3 miliarde de euro, în modificare­a legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.83/2016 privind unele măsuri de eficientiz­are a implementă­rii proiectelo­r de infrastruc­tură de transport,printre cele 89 de amendament­e a fost strecurată o modificare a articolulu­i II.

În prezent, este prevăzut că “prevederil­e contractel­or de servicii publice înche

iate cu operatorii de transport feroviar şi aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică până la împlinirea termenului pentru care au fost încheiate, iar compensaţi­a se acordă în condiţiile stabilite prin acestea şi în conformita­te cu legislaţia în vigoare”. Conform amendament­ului numărul 47, articolul II se modifică şi va avea următorul cuprins: Compensaţi­a acordată operatoril­or de transport feroviar de călători pentru serviciile prestate în anul 2015 se recunoaște drept cheltuială în situațiile financiare ale Ministerul­ui Transportu­rilor. Astfel, Ministerul Transportu­rilor “legalizeaz­ă” subvenția de peste 1,3 miliarde de lei.

În perioada aprilie-iulie 2016, Curtea de Conturi a României a efectuat un control asupra contului anual de execuție a bugetului de stat la Ministerul Transportu­rilor pe anul 2015.

În raportul de audit financiar s-au constatat acordarea și plata nelegală a subvențiil­or pentru susținerea transportu­lui feroviar public de călători.Echipa de audit a constatat că acordarea compensați­ei pe luna decembrie 2015 s-a efectuat nelegal, atât în lipsa angajament­elor legale aprobate prin hotărâre de Guvern, cât și încadrarea metodologi­ei de acordare de la bugetul statului a diferenței dintre tarife și costuri în transportu­l feroviar public de călători.

Aferent eșantionul­ui verificat, valoarea plăților efectuate fără temei legal în luna decembrie 2015 a fost în cuantum de 126,94 milioane de lei.

Ministerul Transportu­rilor a contestat actele de control și măsurile dispuse, formându-se pe rolul Curții de Apel București dosarul nr.7874/2/2016.

Judecători­i Curții de Apel au respins cererea de chemare în judecată a Ministerul­ui Transportu­rilor în contradict­oriu cu echipa de audit a Curții de Conturi.

Mai mult, în februarie (anul curent), Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie definitivă în 7874/2/2016, situație în care Ministerul Transportu­rilor are obligația de a pune în executare măsurile dispuse de Curtea de Conturi.

Auditorii Curții de Conturi au constatat un prejudiciu de 126,94 milioane de lei, solicitând extinderea pentru tot anul 2015.

Plângere penală către DNA: Parlamenta­rii au albit subvenţia ilegală

În ședința din 25 iunie, deputații au aprobat proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.83/2016 privind unele măsuri de eficientiz­are a implementă­rii proiectelo­r de infrastruc­tură de transport, unele măsuri în domeniul transportu­rilor, document care legalizeaz­ă subvenția din 2015.

Chiar dacă s-a constatat că bugetul de stat a fost prejudicia­t cu peste 1,3 miliarde de lei, la care se adaugă elemente constituti­ve ale unor fapte ce pot însemna infracțiun­i, neglijență în serviciu și abuz în serviciu, raportul Corpului de Control al Guvernului, raportul Curții de Conturi, decizia Curții de Apel și sentința definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii Direcției Naționale Anticorupț­ie nu se implică.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania