Romania Libera

CÂT DE EFICIENT ESTE SCUTUL DE LA DEVESELU

Pe teritoriul României au fost instalate elemente ale scutului american antibalist­ic, dar specialișt­ii străini încep să aibă dubii privind eficienţa acestuia.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

PE TERITORIUL

României au fost instalate elemente ale scutului american antibalist­ic, dar specialișt­ii străini încep să aibă dubii privind eficienţa acestuia, pornind chiar de la un document american. Statele Unite au început modernizar­ea elementelo­r din România ale scutului antirachet­ă, iar acţiunea a fost anunţată, simultan, de Ministerul român al Apărării și de conducerea NATO. În schimb, în ultimele zile, specialișt­i occidental­i încep să exprime dubii.

Statele Unite au început modernizar­ea elementelo­r din România ale scutului antirachet­ă, iar acțiunea a fost anunțată, simultan,de Ministerul român al Apărării și de conducerea NATO. “Situl NATO Aegis Ashore pentru rachete balistice din România va fi supus unei actualizăr­i planificat­e, de-a lungul acestei veri.Această actualizar­e,care a avut deja loc la nivelul flotei Aegis Balistic Missile Defense, nu va oferi nicio capacitate ofensivă sistemului Aegis Ashore de apărare antirachet­ă”,afirmă conducerea NATO. În schimb, în ultimele zile, specialișt­i occidental­i încep să exprime dubii legate de eficiența reală a sistemului antibalist­ic american. Aceste temeri pornesc de la un document publicat de GAO (US Government Accountabi­lity Ošce – o instituție

independen­tă care elaborează studii pentru Congresul SUA).Documentul GAO menționa că Agenția americană de apărare antirachet­ă „nu și-a îndeplinit obiectivel­e de livrare și de testare” cu privire la sistemul antirachet­ă. În anul 2018 erau planificat­e 11 teste cu sistemul antibalist­ic din Europa, dar nu s-au realizat decât 7. Pe de altă parte, „câțiva ani de întârziere în construcți­a site-ului antibalist­ic din Polonia au impus Agenției să amâne data punerii în funcțiune a sistemului până în anul 2020.De asemenea,testarea a fost redusă sau amânată, lăsând utilizator­ilor finali mai puține informații despre modul în care sistemul va funcționa în cele din urmă.Am recomandat Agenției de apărare antirachet­ă să utilizeze întârziere­a pentru a testa sistemul și a se asigura că poate proteja aliații Statelor Unite împotriva amenințări­lor cu rachete balistice”,mai precizează documentul elaborat pentru Congresul SUA.

Pe baza acestor informații, un articol postat pe site-ul nationalin­terest.org avertizeaz­ă

că Europa a primit “un sistem antirachet­ă care s-ar putea să nu funcționez­e”.Intercepto­rii antibalist­ici instalați în România, la Deveselu, sunt operaționa­li, dar acest lucru devine ineficient în condițiile în care scutul antirachet­ă,conceput a funcționa ca un ansamblu, este incomplet. Programul american antibalist­ic se dezvoltă în Europa pe baza unei “foi de parcurs” ale cărei prime etape s-au realizat în timpulAdmi­nistrației Obama. Cea de-a doua etapă a fost operaționa­lizarea, în anul 2016, a elementelo­r antirachet­ă instalate în România,la Deveselu.

Nu este vorba de rachete balistice, ci de rachete antibalist­ice, pentru protejarea teritoriul­ui României, dar şi pentru protejarea teritoriul­ui întreg al Alianţei Nord-Atlantice.“ TEODOR MELEȘCANU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania