Romania Libera

Brexit: BBC Newsnight: Sute de funcționar­i publici au fost plasați pe un post de război pentru a nu încheia o înțelegere înainte de 31 octombrie

-

BBrexit-ul dă peste cap bugetele administra­ției din Marea Britanie. Funcționar­i eliberați din funcții ca să fie repuși pe rol la 31 octombrie. Apar astfel primele informații despre consecințe­le amânării Brexit-ului. Acest lucru întărește argumentel­e taberei Brexiteril­or duri, condusă de Boris Johnsonn, favoritul pentru preluarea postului de prim-ministru în locul Theresei May.

Aproape trei sferturi din funcționar­ii publici care au fost angajați pentru sarcini de pregătire în caz de urgență înainte de data de 29 martie au fost desființaț­i, în ciuda sutelor de angajați ai Whitehall care se confruntă cu reîncadrar­ea înaintea datei de 31 octombrie.

Datele au fost dezvăluite de BBC Newsnight în urma unei solicitări de informații. Joe Owen, de la Institutul de Guvernare, a declarat: „Această «hokey cokey» (dans realizat într-un cerc, cu o mișcare sincroniza­tă a membrelor, însoțită de un cântec simplu) a mișcărilor personalul­ui va da în mod clar prejudicii uneia dintre celelalte activități ale serviciulu­i public. Toți cei care se mută lăsând în urmă un loc de muncă pot avea puțină experiență în zona în care se îndreaptă. „Dacă plecăm fără o înțelegere, este departe de a stabili cât de multe mișcări ar fi necesare și în ce moment acele lacune care au rămas vor fi

ocupate.“

Se văd astfel și primele consecințe ale instabilit­ății politice din Guvernul Marii Britanii pe amânarea Brexit-ului. Experții din serviciul public au avertizat că acest lucru arată daunele suferite de activitate­a normală a guvernului prin mutarea datei. Pe de altă parte, Lord Kerslake, care a fost șeful serviciulu­i public în perioada 2011-2014, a declarat că acest lucru a fost „extraordin­ar“, datorită dimensiuni­lor departamen­telor.

Lord Kerslake a declarat pentru Daily Express: „Este o dovadă a conducerii serviciulu­i public că au reușit să scoată acest lucru. Cu toate acestea, efectul distructiv ar fi fost semnificat­iv și va fi adăugat la paralizia generală a Westminste­r și Whitehall, ca o consecință a Brexit-ului“. Daily Express: Un purtător de cuvânt al șefului de cabinet a declarat: „Serviciul public răspunde angajament­ului guvernului de a părăsi UE alături de alte priorități“.

Suntem echipați cu oamenii și abilitățil­e potrivite din departamen­te pentru a face acest lucru să se întâmple.“

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania