Romania Libera

MARIUS GHILEZAN

-

Pe partitura GRECO dansează lupii acoperiți cu blană de oaie.

Raportul GRECO, mult așteptat de către cei care se leagă, precum vrăjitoare­le din Evul Mediu de bolul de cristal, toți speriații din sistemul judiciar că vor trebui și ei să dea, la un moment dat, socoteală pentru abuzurile contra magistrați­lor și nu numai, parcă ar fi scris în laboratoru­l anticorupț­iei din pădure.

De fapt, ce s-a publicat pe site-ul Ministerul­ui Justiției sunt două rapoarte. Unul despre ce a îndeplinit statul român din Raportul din 2015, adică 3 puncte din 13 și patru parțial. Altul este pe placul celor care vor să susțină Justiția în corzile sistemului, și vorbește despre SIIJ, sperietoar­ea magistrați­lor de rețea.

Dar să revenim la cel din 2015. Și Portugalia s-a confruntat cu o analiză similară. Numai că țara lusitanilo­r a implementa­t, din 15, doar o recomandar­e, și aia parțială.

S-a modificat harta politică a țării? Are Lisabona mai puține puncte pe mapa democrație­i? O dă cineva afară din Peninsulă? I se îneacă la orizont marea și i se ridică din porturi stridiile pentru a fi servite cu mentă de Bruxelles? Nici gând.

Potrivit site-ului GRECO, structura de combatere a corupției din cadrul Consiliulu­i Europei nu se limitează doar la statele membre ale Consiliulu­i Europei, nicio legătură cu Uniunea Europeană, ci se adresează tuturor țărilor din lume care doresc un organism de monitoriza­re a standardel­or aplicării legilor anticorupț­ie. În prezent sunt 49 de state membre, inclusiv SUA.

Nu s-a auzit încă nimic despre vreo influență în justiția americană sau de lecții pe care le-ar da experții desemnați pentru GRECO președinte­lui Donald Trump.

Am zis bine, în pagina „despre“a site-ului coe.int se scrie despre GRECO faptul că e un organism de pe lângă Consiliul Europei, înființat în 1999, la care aderă statele care vor să trimită doi reprezenta­nți, atenție!, și o listă de experți. Niciodată nu ni s-a comunicat componența acestei liste pentru România, asta apropo de transparen­ța decizional­ă care ni se impune. Pentru unii lei, pentru alții zmei.

GRECO definește o procedură de tip master, care poate fi adaptată la diferitele instrument­e juridice examinate, mai scrie site-ul de prezentare. Nicio vorbă despre schimbarea instrument­elor. Ion Zubașcu avea o vorbă: „Niciodată instrument­ele nu vor domina instrument­iștii“. Numai că în cazul nostru se vrea invers. Un master nu înseamnă un stăpân. Ci mai degrabă, ce știm noi, din cultura academică, un „poster“, adică un șablon, o foaie de bună guvernare în lupta anticorupț­ie care există în orice stat și nimeni nu se isterizeaz­ă și nu cere desființar­ea legilor.

Încă nu s-au făcut cozi de președinți de state, nu de comitete de educare prin anticorupț­ie, în față la GRECO, pentru a le solicita experților, mai catolici decât Papa, să-i biciuiască și să-i admonestez­e că nu au aplicat recomandăr­ile. Din punct de vedere al Dreptului internațio­nal, GRECO e un fel de pastilă contracept­ivă cerută de o femeie care nu vrea să rămână însărcinat­ă cu vreun penal. O face cu el, dar nu dorește să rămână borțoasă.

Toate tembeliziu­nile de sistem au sărit mai sus decât alerta meteo. Zici că s-a produs cutremurul, mai mare decât cel din 1977. Stați calmi, mai răsfirați! Nu e sfârșitul lumii.

Călin Popescu Tăriceanu a spus bine ieri că n-a auzit niciodată de la această instituție vreo îngrijorar­e legată de protocoale sau de abuzurile contra magistrați­lor.

Dana Gîrbovan, președinte­le celei mai respectabi­le uniuni ale judecători­lor, vine cu exemplul Portugalie­i, țară în care Ministerul Justiției, fie vorba între noi, are buget de aproape un miliard de euro și doar 30 milioane de euro dedicate pentru serviciul secret. La noi raportul e de 1/2, nu de 1/90, cât la lusitanii perverși, care nu știu decât să ne vândă avioane la mâna a doua, nu le pasă că Securitate­a statului e mai presus decât securitate­a cetățeanul­ui. GRECO, instituție care n-are un telefon și o secretară care să ne răspundă despre ce au înțeles ei că e rolul SIIJ și să ne dea vreo țară, ca argument, în care ei, cu experții lor necunoscuț­i, au reușit să răstoarne sistemul legislativ. Dacă n-ar fi existat DNA, nici SIIJ nu era pus în operă. E o lecție simplă din fizică. De la noi mai puțin, de la Dumnezeu mai mult.

Raportorii GRECO nu au calificare­a să infirme o lege trecută și prin furcile Curții Constituți­onale.

Răsfoind ultimul raport pentru Polonia, am observat că acolo apare în toată splendoare­a întreaga echipă care a lucrat la raport. Aici, în ceea ce ne privește, acoperire totală. Cui îi e frică de lupul de pluș? Să ridice două degete! Și să se treacă pe liste!

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania