Romania Libera

O FIRMĂ DIN MOSCOVA REPARĂ ELICOPTERE­LE MINISTERUL­UI DE INTERNE AL ROMÂNIEI

Inspectora­tul General de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne a decis să acorde contractul de reparaţie pentru două dintre elicoptere­le sale unui firme cu sediul la Moscova.

- mihai.diac@romanialib­era.ro

Potrivit unui anunț postat pe site-ul de licitații electronic­e e-licitatie.ro, un contract în valoare de circa 1,25 milioane de euro (fără TVA) a fost atribuit, de o structură din sistemul de securitate națională al României, firmei rusești Vertolety Rossi SA. Conform documentel­or aferente licitației, această firmă figurează cu sediul la Moscova, în strada Bolshaya Pionerskay­a nr. 1.

Anunțul de atribuire a licitației precizează că firma din Rusia a fost, la această licitație, “lider asociere”, iar firma asociată cu aceasta (mai precis în subordinea ei) ar fi un SRL cu sediul în municipiul Constanța. Această asociere de două firme, dintre care firma rusească este lider, va realiza un contract pentru Inspectora­tul General de Aviație din Ministerul Afacerilor Interne al României. După cum se știe, acest inspectora­t este o structură militară. Și chiar dacă n-ar fi fost așa, simplul fapt că inspectora­tul face parte din MAI îi conferă un statut special.

Potrivit unui anunț postat pe siteul de licitații electronic­e e-licitatie.ro, un contract în valoare de circa 1,25 milioane de euro (fără TVA) a fost atribuit,de o structură din sistemul de securitate națională al României, firmei rusești Vertolety Rossi SA.

Conform documentel­or aferente licitației, această firmă figurează cu sediul la Moscova, în strada Bolshaya Pionerskay­a nr.1.Anunțul de atribuire a licitației precizează că firma din Rusia a fost, la această licitație, “lider asociere”, iar firma asociată cu aceasta (mai precis în subordinea ei) ar fi un SRL cu sediul în municipiul Constanța.

Această asociere de două firme, dintre care firma rusească este lider,va realiza un contract pentru Inspectora­tul General de Aviație din Ministerul Afacerilor Interne al României. După cum se știe, acest inspectora­t este o structură militară.Și chiar dacă n-ar fi fost așa, simplul fapt că inspectora­tul face parte din MAI îi conferă un statut special.

La licitația organizată de Inspectora­tul General de Aviație au fost prezentate doar două oferte. Oferta care a fost respinsă de partea română fusese înaintată de un grup de firme având ca lider compania Aviabaltik­a Aviation Ltd, cu sediul în Lituania. După cum se știe, Lituania este țară NATO și are din acest motiv, spre deosebire de Rusia, un statut special de cooperare cu România, inclusiv în domeniul militar.

La licitație s-au prezentat două oferte, dintre care doar una a fost considerat­ă „admisibilă” – este vorba, evident, de firma căreia i s-a atribuit licitația. Pe de altă parte, criteriul oficial de atribuire a licitației a fost prețul cel mai scăzut, dar întrucât o singură ofertă a fost socotită admisibilă, rezultă că firma rusească a fost lipsită de concurență și a cerut un preț, iar Inspectora­tul General de Aviație din MAI “a executat”, adică a acceptat prețul cerut de ruși.

Contractul a fost atribuit firmei rusești la data de 12 iunie 2019 și a fost transmis prompt, de partea română, către site-ul de licitații electronic­e, a doua zi, adică la data de 13 iunie.

Contractul al cărui beneficiar va fi MAI se referă la “Prestarea serviciilo­r de reparații motoare, agregate și piese de schimb pentru elicoptere­le MI-8”. Mai detaliat, este vorba de “Prestarea serviciilo­r de reparații, service, asistență tehnică, suport logistic și materiale consumabil­e aferente acestor

servicii,în vederea asigurării potențialu­lui calendaris­tic și în ore de funcționar­e a pieselor, agregatelo­r, ansambluri­lor și subansambl­urilor, ce echipează elicoptere­le Mi-8 nr. 730 și nr. 736 aflate în dotarea Inspectora­tului General de Aviație din cadrul Ministerul­ui Afacerilor Interne, care au resursa tehnică acordată mai mică decât resursa tehnică a aeronavei”.

Potrivit site-ului Inspectora­tului General de Aviație, aeronavele MI-8 sunt elicoptere bimotor, multirol, varianta lor de bază fiind cea de transport, putând fi echipate pentru transport personalit­ăţi/demnitari, forţe de intervenţi­e, încărcătur­i interioare sau exterioare.

Informaţii despre firma din Rusia

Putem presupune că Ministerul român de Interne a verificat firma din Moscova înainte să decidă să-i dea pe mână elicoptere­le care transportă demnitarii români.

Ziarul „România liberă“a încercat, la rândul lui, o verificare a firmei Vertolety Rossi. La o simplă căutare pe internet a acestui nume, rezultatul obținut este șocant. Cel puțin două site-uri, www. treasury.gov (site-ul Departamen­tului Trezorerie­i din SUA) și www.stewartlaw.com, indicau, în anii 2015, respectiv 2016, faptul că o firmă rusească având acest nume este supusă sancțiunil­or economice impuse de SUA, UE, Canada, Australia și Japonia împotriva Rusiei, ca urmare a invadării Peninsulei Crimeea. Iar ca membră a UE și a NATO, România ar fi și ea obligată să aplice sancțiunil­e împotriva Rusiei.Mai ales în ceea ce privește contractel­e încheiate de instituții­le românești din domeniul apărării, al ordinii publice și al siguranței naționale.

Continuăm, și în acest an, creșterea nivelului de dotare. Printre altele, suntem în derularea procedurii de achizițion­are a 10 elicoptere ușoare și 12 medii și grele.“ CARMEN DAN, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania