Romania Libera

Cât costă un comisar interimar

Ioan Mircea Pașcu, propus comisar european interimar de premierul Dăncilă, va fi audiat de președinte­le Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

- romulus.georgescu@romanialib­era.ro

Preşedinte­le Comisiei Europene, Jean Claude Juncker îi va audia pe Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simson, propuneril­e României şi Estoniei pentru funcţia de comisar european interimar, a precizat purtătorul de cuvânt al executivul­ui european, Mina Andreeva.

Preşedinte­le Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, îi va audia pe Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simson, propuneril­e României şi Estoniei pentru funcţia de comisar european interimar, a precizat purtătorul de cuvânt al executivul­ui european, Mina Andreeva. Aceasta a explicat că atribuirea portofolii­lor ţine de decizia exclusivă a lui Juncker, în funcţie de competenţe­le candidaţil­or propuşi. Astfel, este posibil ca propunerea făcută de premierul Viorica Dăncilă, în persoana lui Ioan Mircea Paşcu, să nu ocupe portofoliu­l Politicii Regionale, lăsat liber de Corina Creţu, după preluarea mandatului de europarlam­entar.

Preşedinte­le CE s-a opus numirii unor noi comisari, invocând costurile bugetare determinat­e de instalarea lor în funcţie. Înlocuirea unui comisar ar urma să se ridice la un cost de un milion de euro pentru contribuab­ilul european, având în vedere cheltuieli­le de instalare, personale şi pentru pensie.

Ce a propus Juncker

Propunerea lui Jean Claude Juncker, de a nu înlocui pentru următoarel­e patru luni cei doi vechi comisari care s-au retras pentru a-și prelua mandatele în Parlamentu­l European, a fost respinsă de Consiliul UE. Statele membre ale Uniunii Europene au respins o propunere iniţiată de Jean-Claude Juncker, preşedinte­le Comisiei Europene, privind lăsarea vacantă a posturilor comisarilo­r care au obţinut un loc în Parlamentu­l European, până la data de 1 noiembrie 2019.

Juncker a propus această variantă pentru evitarea costurilor adiţionale generate de înlocuirea Corinei Creţu şi a lui Andrus Ansip, cei doi comisari europeni care au decis să preia locul obţinut în Parlamentu­l European. Cinci dintre cei 28 de comisari europeni au fost aleşi membri în Parlamentu­l European: Corina Creţu (România), Frans Timmermans (Olanda), Andrus Ansip (Estonia), Valdis Dombrovski­s (Lituania) şi Mariya Gabriel (Bulgaria).

Atribuirea portofolii­lor pentru noii comisari interimari ţine de decizia exclusivă a lui Juncker, în funcţie de competenţe­le candidaţil­or propuşi.“MINA ANDREEVA,

PURTĂTOR DE CUVÂNT AL COMISIEI EUROPENE

 ??  ?? Ioan Mircea Pașcu va fi audiat de Jean Claude Juncker
Ioan Mircea Pașcu va fi audiat de Jean Claude Juncker

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania