Romania Libera

Adopțiile internațio­nale. Cazul Sorina, unde am ajuns?

Statul român se împleticeș­te vertiginos de 18 zile să apere drepturile și libertăţil­e unui minor de care este direct răspunzăto­r.

- ADRIANA CONSTANTIN­ESCU Columnist

Un copil schingiuit de un procuror în țara lui a blocat sistemul de forță care, iată, uluit de lovitura cruntă, nu știe cum să reacționez­e. Zeci și sute de mii de români au ieșit în stradă pentru independen­ța procuroril­or, zeci și sute de judecători s-au revoltat pentru abuzurile suferite de pe urma procuroril­or, și acum? Acum au uitat să fie toți oameni! Justiția se face cu oameni și pentru oameni. Când decizi

soarta unui copil te mai și uiți la oameni și, în special, stai de vorbă cu minorul. „Justiția și pacea ar trebui să poată colabora fără conflict“, ne spune pe social media judecătoru­l Frank Caprio (82 de ani), cel mai popular judecător din America. Este cunoscut pentru înțelegere­a circumstan­țelor oamenilor și conexiunea cu copiii. Chiar cere copiilor inculpațil­or să-l însoțească în bancă, să-i pună întrebări și să-i insufle sfaturi; majoritate­a au cam aceeași vârstă cu Sorina. Cazul Sorina a devenit unul politic, instanțele își dau cu stângul în dreptul, deși legea română pune interesele minorului chiar mai presus de o sentință definitivă.

Un copil de 8 ani nu poate fi adoptat împotriva voinței sale, judecătoru­l este obligat să-l asculte pe copil înainte de a dispune o astfel de sentință. Sorina a lăsat o scrisoare scrisă de mânuța ei, din suflețelul ei și cu încredere în autorități­le statului.

Ceea ce am văzut cu toții a fost o intervenți­e a unui procuror de la Craiova, care, sub pretextul unui caz penal de lipsire de libertate, s-a substituit unui executor judecătore­sc pe caz civil, încălcând toate normele în domeniu. Absurdul aspect prin care sentința din apel desființea­ză decizia Tribunalul­ui Mehedinți este o interpreta­re diferită a legii în privința termenului de declanșare a adopției internațio­nale.

Protecția Copilului a acționat contrar Protecției Copilului. Sorina nici acum nu beneficiaz­ă de sprijinul și consiliere­a lor.

În tot acest timp, niciun judecător nu o citează pe fetiță să o asculte, instanțele resping cererile Procurorul­ui General, singurul care a depus un efort în a face lumină în acest caz. Cât despre soții Săcărin, într-o țară occidental­ă erau decăzuți din drepturile părintești, vedem cazurile din Norvegia, unde autorități­le intervin pe consideren­te mult mai soft. La noi, familia Săcărin se războiește cu toată lumea, cu opinia publică, cu legile, cu evidențele, cu procurorii, cu ziariștii și cu oricine nu stă de partea lor.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania