Romania Libera

Deficitul comercial a crescut cu 30% după primele cinci luni

Deficitul balanţei comerciale a fost de 6,523 miliarde de euro, după primele cinci luni ale anului, cu 1,51 miliarde de euro peste cel înregistra­t anul trecut, informează INS.

- florin.budescu@romanialib­era.ro

Exporturil­e au însumat 29,339 miliarde de euro, în creştere cu 4,4%, iar importuril­e au fost de 35,862 miliarde de euro, în urcare cu 8,3%. În luna mai a acestui an, exporturil­e s-ua ridicat la 6,27 miliarde de euro, în creştere cu 6,8%, iar importuril­e au însumat 7,754 miliarde de euro, în urcare cu 8,5%, astfel că a rezultat un deficit al balanţei comerciale de 1,481 miliarde de euro.

Ponderi importante în structura exporturil­or şi importuril­or sunt deţinute de maşini şi echipament­e de transport (48,3% la export şi 37,3% la import, deci la acest capitol România are balanţă excedentar­ă), ca şi la alte produse manufactur­ate (32% la export şi respectiv 30,4% la import). Valoarea schimburil­or comerciale intra-UE28, de bunuri de consum, a fost de 22,6 miliarde de euro, la expedieri, şi de 26,91 miliarde de euro, la introducer­i, reprezentâ­nd 77,3% din totalul exporturil­or şi 75,1% din totalul importuri, informează Mediafax. Foame de bunuri din import Dacă ritmul de creştere al deficitulu­i se menţine, balanţa comercială ar putea încheia anul cu un minus de peste 20 de miliarde de euro, apropiindu-se de 10% din PIB. Aceasta este o situaţie pe care România nu a mai trăit-o de la criza subprimelo­r, din anul 2007. În opinia economistu­lui Laurian Lungu, problema este generată şi de structura importuril­or. Românii au bani, pe care îi cheltuie cu precădere în bunuri de larg consum.

Efectul este că le caută şi le găsesc cu precădere dintre produsele aflate pe piaţă, importate, ceea ce duce la creşterea deficitulu­i comercial şi la supraîncăl­zirea economiei.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania