Romania Libera

TOTUL PENTRU INTRODUCER­EA TEHNOLOGIE­I 5G ÎN ROMÂNIA

Guvernul a modificat la 2%, de la 3%, printr-o OUG care modifică OUG 114, taxa pe care companiile din telecom o plătesc ANCOM.

- florin.budescu@romanialib­era.ro

Deputatul Varujan Pambuccian, expert în IT&C, spune că „s-a ajuns la această taxare mai scăzută ca să se încurajeze intrarea pe 5G”. Nu-mi dau însă seama cum o să arate lucrurile pe 5G,adică cum o să arate tarifele, dacă vor fi modificate la operatori, dacă va exista foarte mult interes pentru tehnologia 5G, pentru că ce aduce în plus e foarte deosebit de profilul utilizator­ilor de acum. Ei ar trebui puţin şi informaţi, să vedem cât interes există pentru 5G”.

Nu e cam high-end pentru România ceea ce se întâmplă în 5G? „Nu neapărat”,a explicat Pambuccian, afirmând că „o tehnologie nouă de obicei creează cererea, dar de data asta vorbim despre o tehnologie ce ar trebui explicată utilizator­ilor, pentru că,din punctul de vedere al majorităţi­i lor,nu aduce ceva spectaculo­s în plus”.

Se mişcă mai repede Internetul în 5G? „Da, e lărgimea de bandă mai mare, dar aceasta este ok şi pe 4G, la utilizare normală. Ce nu li se spune utilizator­ilor e ce pot avea cu adevărat interesant în plus”, spune expertul în IT&C.

Anume, „sunt aplicaţii care nu pot să funcţionez­e fără o lărgime de bandă mai mare, cum sunt cele de la telefoanel­e cu display holografic, cele ce merg pe definiţie foarte mare, pe video”, spune Varujan Pambuccian.

„Sunt o grămadă de nişe, deocamdată, care vor deveni regulă, pentru că nu sunt acoperite de 4G”, a detaliat Pambuccian, pentru că „în 5G mai există lucruri care

sunt foarte specializa­te, ce ţin de crearea de subdomenii. Nu ştiu cât va interesa partea de IoT (Internet of Things), care, odată cu 5G, vine mult mai bine pusă la punct”.

Specialită­ţi

Internet of Things e un concept ce presupune folosirea Internetul­ui pentru a conecta între ele diferite dispozitiv­e, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte. Realizarea unor IoT-uri presupune echiparea dispozitiv­elor ce trebuie conectate cu aparatură de rețea și cu electronic­ă.

„Acestea sunt mai degrabă specialită­ţi care nu ţin de utilizator­ul persoană fizică obişnuit cu lucrurile care se întâmplă acum în Comunicaţi­i”, a concluzion­at specialist­ul.

Nu ştiu cât va interesa IoT (Internet of Things), care, odată cu 5G, vine mult mai bine pusă la punct.”

VARUJAN PAMBUCCIAN, expert în IT&C

 ?? FOTO PIXABAY ??
FOTO PIXABAY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania