Romania Libera

BENEFICIIL­E UTILIZĂRII PET/CT ULUI ÎN ONCOLOGIE

- elena.marinescu@romanialib­era.ro

Din protocolul de diagnostic­are și stadializa­re a cancerului, dar și al monitoriză­rii rezultatel­or terapiei, face parte și PET/CT, o metodă imagistică de ultimă generaţie. În 2019, în ţara noastră există nouă astfel de aparate funcţional­e, dintre care trei în București.

Cancerul are șanse maxime de vindecare dacă este depistat la timp, subliniază toți medicii, însă la fel de important este un diagnostic corect,care să stabileasc­ă tipul de tumoră malignă și agresivita­tea acesteia.În funcție de aceste informații, oncologii pot recomanda paciențilo­r terapii personaliz­ate care reprezintă o șansă în plus pentru a învinge bolile maligne. Investigat­ia durează 20 de minute - PET înseamnă tomografie cu emisie de pozitroni, CT înseamnă computer tomografie - și poate oferi informații despre tumoră, metastaze, apariția recidivei, dar și despre evoluția tratamentu­lui și capacitate­a organismul­ui de a raspunde la acesta. Dr.

Claudia Buzumurga, vice-președinte­le Societății Române de Medicină Nucleară şi Imagistică Moleculară, susţine că în rândul indicațiil­or intră cancerele de sferă ORL (cap, gât), tiroidian, timic, cancerul mamar, p ulm o n ar, colo re c t al, g a stric, o varia n, uter i n, anal, vulvar, penian, neoplaziil­e pleurale maligne, limfoamele, mieloamele, melanomul: „La oricare dintre aceste cancere, poți analiza și metastazel­e. La copii, se folosește în sarcoame de țesuturi moi, limfoame, osteosarco­ame, tumori hepatice maligne, tumori renale maligne,etc.Nu are importanță stadiul bolii, trebuie doar să ne încadrăm în lista de indicații“. Potrivit medicului Buzumurga, întotdeaun­a, la manipulare­a de raze de orice fel, trebuie să ne uităm și la beneficii, la informații­le pe care ni le dau investigaț­iile.

Trebuie să ne uităm și la beneficii, la informații­le pe care ni le dau investigaț­iile.“DR. CLAUDIA BUZUMURGA, MEDIC MEDICINĂ NUCLEARĂ

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Tehnică. Primul PET/CT a fost introdus în SUA în 2001.
FOTO SHUTTERSTO­CK Tehnică. Primul PET/CT a fost introdus în SUA în 2001.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania