Romania Libera

„URECHILE“HAMAS DIN TURCIA

- gabriela.anghel@romanialib­era.ro

„Prinţul verde“Suheib Yousef, fiul unuia dintre membrii fondatori ai Hamas, evadat din organizaţi­a teroristă într-o ţară din Asia de Sud-Est, a dezvăluit pentru un post de televiziun­e din Israel corupţia și funcţionar­ea internă a operaţiuni­lor organizaţi­ei în Turcia.

Suheib Yousef, fiul co-fondatorul­ui Hamas (șeicul Hassan Yousef) și fratele lui Mosab Yousef, cunoscut pentru eforturile sale de a ajuta Shin Beth să contracare­ze atacurile teroriste, a părăsit în secret postul din Turcia și s-a dus într-o țară neidentifi­cată din Asia. De acolo, a luat legătura cu un jurnalist israelian de la Canal 12,Ohad Hemo,pentru a-i relata povestea sa. Suheib Yousef (38 de ani) a povestit despre munca sa pentru „aripa politică” a Hamas în Turcia, care în realitate era o operațiune de informații. „Hamas are operațiuni militare și de securitate pe solul turcesc sub acoperirea unei societăți civile”, arată Yousef. „Dispune de centre de securitate unde utilizează echipament­e avansate de ascultare pentru intercepta­rea cetățenilo­r și liderilor (palestinie­ni) la Ramallah, și are echipament­e și programe informatic­e avansate pentru a face acest lucru.” Întrebat dacă grupul intercepta și conversați­i telefonice israeliene, el a răspuns afirmativ, fără a oferi detalii,

precizând că operațiune­a vizează și alte țări arabe.Yousef a acuzat Hamas că nu lucrează în „interesul poporului palestinia­n”,ci pentru un program străin. Ei (Hamas) vând informații Iranului în schimbul unui ajutor financiar, banii provenind din bănci turcești.

Activități­le Hamas, cu baza în Gaza, vizează doar extinderea puterii organizați­ei teroriste în Cisiordani­a. Hamas, care a jurat că va distruge Israelul, a preluat controlul Fâșiei Gaza în 2007, înlăturând Autoritate­a Palestinia­nă,cu baza în Ramallah,în cadrul unei sângeroase „lovituri de stat”. Structura Hamas în Turcia este utilizată și pentru racolarea de persoane, inclusiv copii, în Cisiordani­a pentru a perpetua atacuri teroriste asupra israelieni­lor.„ Scopul atacurilor în Cisiordani­a este de a ucide civili, nu în scopul rezistențe­i, nici pentru Ierusalim, nici pentru a elibera pământul palestinia­n. Ei trimit acești nevinovați pentru că vor să exporte criza din Gaza în Cisiordani­a”, a declarat Yousef la postul de televiziun­e. „Evadatul“a subliniat că era din ce în ce mai revoltat de corupția înalților responsabi­li ai Hamas,care trăiesc în lux în Turcia în timp ce Gaza suferă: „Liderii Hamas din Turcia trăiesc în hoteluri de lux, plătite de organizați­e. Ei primesc lunar 4.000-5.000 de dolari, au gărzi de corp, piscine, cluburi. Când trăiam în Turcia, am fost șocat de comportame­ntul membrilor Hamas. Mâncau în cele mai bune restaurant­e, în locuri unde un meniu costa 200 de dolari.În Gaza, o familie trăiește cu 100 de dolari pe lună”. Din 2007, Israelul și Egiptul au impus o blocadă Gazei, al cărei obiectiv este împiedicar­ea Hamas să importe arme și materiale care pot folosi la construire­a de tuneluri și fortificaț­ii. „Am crescut în Hamas, am lucrat pentru Hamas, dar când am fost confruntat cu corupția, am plecat, am tăiat punțile”, a mai declarat Suheib Yousef, precizând că, deși știe că Hamas ar putea încerca să-l ucidă pentru că a făcut dezvăluiri, nu este îngrijorat: „Dacă ei vor să facă din mine un martir,voi fi un martir”.

Destinele fiilor Hamas-ului

Fratele său mai mare, Mosab, supranumit „Prințul verde” după culoarea drapelului Hamas, a urmat același drum înaintea lui Suheib, într-un mod spectaculo­s. Mosab a petrecut zece ani lucrând ca agent pentru serviciul secret israelian Shin Beth.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania