Romania Libera

Macron, despre ambițiile spațiale ale Franței

Macron a anunţat că dorește dotarea Franţei cu o „strategie spaţială de apărare“, precizând că va fi creat un comandamen­t în cadrul Armatei Aerului, care va deveni „ Armata Aerului și a Spaţiului”“.

- gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Macron a anunțat că dorește dotarea Franței cu o „strategie spațială de apărare” , precizând că va fi creat un comandamen­t în cadrul Armatei Aerului, care va deveni „Armata Aerului și a Spațiului”. Șeful statului francez a făcut anunțul în cadrul tradiționa­lei recepții oferite de Ministerul Armatei în ajunul paradei de pe Champs-Elysees de Ziua Națională a Franței, 14 iulie.

Șeful statului francez a făcut anunțul în cadrul tradiționa­lei recepții oferite de Ministerul Armatei în ajunul, paradei de pe Champs-Elysees de Ziua Națională a Franței, 14 iulie. „Pentru a asigura dezvoltare­a și întărirea capacități­lor noastre spațiale, un mare Comandamen­t al Spațiului va fi creat în septembrie” și este prevăzut un buget de 3,6 miliarde euro pentru perioada 2019-2025. Calificând spațiul „adevărată miză a securități­i naționale prin conflictua­litatea pe care o suscită”, Macron a spus că spațiul cosmic, indispensa­bil operațiuni­lor militare,a devenit un teren de confruntar­e între națiuni, punând Franța în situația de a-și

întări capacități­le în acest teatru strategic și din ce în ce mai militariza­t. „Noua doctrină spațială și militară care mi-a fost propusă de ministrul Apărării, Florence Parly, pe care am aprobat-o, va permite asigurarea apărării spațiului și prin spațiu”, a adăugat președinte­le francez. În septembrie trecut, Florence Parly s-a angajat să doteze Franța cu o „veritabilă autonomie strategică spațială” pentru a face față „amenințări­lor reprezenta­te de câteva mari puteri” în contextul militariză­rii spațiului. Ministrul a oferit o probă și a acuzat nominal Rusia de „un act de spionaj” contra satelitulu­i militar franco-italian Athena-Fidus în 2017.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania