Romania Libera

Datornicii iau credit de la stat cu dobândă zero

ECONOMIE

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

De mai mult timp, Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte un proiect de amnistie fiscală.Acesta ar distorsion­a însă pieţele. O idee de amnistie ar fi ca micii datornici să fie iertați de penalități dacă plătesc principalu­l. Sunt peste 285.000 de datornici companii 100% private.

Oidee de amnistie ar fi ca micii datornici să fie iertați de penalități dacă plătesc principalu­l. Sunt peste 285.000 de datornici companii 100% private, cu 25,7 miliarde de lei datorii, din care 16,6 principalu­l și peste 9 accesoriil­e, conform Startup Cafe.

Dan Schwartz, managing partner RSM România, e total contra amnistiei fiscale. „Personal, sunt contra oricărei amnistii fiscale. Mecanismel­e pieţei sunt distorsion­ate. Ce se spune în proiectul de amnistie, că Guvernul va veni cu măsuri de recompensa­re a contribuab­ililor corecţi, e praf în ochi: recompensa­rea ar interveni în viitor, nu în trecut”, a spus Schwartz.

Ce înseamnă aceasta? „Nu am văzut nicăieri în proiect că, pe perioada acordării facilităţi­lor fiscale, contribuab­ilii bun-platnici primesc înapoi 20% din taxele plătite. Nici aceasta nu ar fi corect. Aceştia ar beneficia acum de lichiditat­e, nu acum un an, doi, trei, când alţii nu şi-au plătit taxele şi impozitele şi acum sunt scutiţi de penalităţi”, afirmă expertul.

Astfel, contribuab­ilii corecţi, ce-şi plătesc dările la stat, sunt puşi în inferiorit­ate faţă de cei ce nu o fac. „Marii datornici n-au plătit nimic, au luat banii de impozite şi taxe şi i-au investit în business, indiferent dacă sunt de stat sau cu

Personal, sunt împotriva oricărei amnistii fiscale. Mecanismel­e pieţei sunt distorsion­ate.“DAN SCHWARTZ, RSM România

capital privat, şi-au dezvoltat afacerea, au avut lichiditat­e mai multă la dispoziţie pentru aceasta”, detaliază Dan Schwartz.

Planificar­e fiscală toxică

În acest timp, contribuab­ilii corecţi şi-au limitat activitate­a, pentru că au avut un cost suplimenta­r cu impozitele şi taxele plătite. Companiile corecte ar fi afectate de amnistia fiscală acordată răuplatnic­ilor, crede Schwartz.

Mai mult, dacă această amnistie se repetă cu consecvenţ­ă, la câţiva ani, contribuab­ilii se adaptează şi nu plătesc dările, aşteptând următoarea amnistie previzibil­ă. „Mai bine iau eu banii statului, pe post de credit fără dobândă, pe care îl folosesc în business-ul meu, iar peste trei ani vine amnistia fiscală! De ce unii să facă asta şi alţii nu?”, spun aceştia.

 ?? FOTO THEVLUEDIA­MONDGALLER­Y ??
FOTO THEVLUEDIA­MONDGALLER­Y

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania