Romania Libera

Consilieru­l unui secretar de stat, promovat cu încălcarea legii

Consilieru­l secretarul­ui de stat pe învăţământ superior din Ministerul Educaţiei Naţionale a primit undă verde pentru abilitarea în domeniul Medicină dentară.

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificat­elor Universita­re (CNATDCU) este o instituție subordonat­ă Ministerul­ui Educației Naționale (MEN). Ministrul Educației are posibilita­tea de a dizolva Consiliul, ceea ce s-a mai întâmplat în mandatul lui Liviu Marian Pop.

Comisiile de evaluare ale UMF au decis că consilieru­l secretarul­ui de stat pe învățământ superior din cadrul Ministerul­ui Educației Naționale, Gigel Paraschiv, conferenți­arul universita­r Mirel Silviu Pițuru, poate obține atestatul de abilitare în domeniul de doctorat Medicină dentară. Acest lucru i-ar permite lui Pițuru să coordoneze teze de doctorat în acest domeniu. Problema este că Pițuru are o singură realizare științific­ă în domeniul Medicină dentară, după conferirea titlului de doctor şi înainte de ultima promovare, articolul „Consimţămâ­ntul informat în studiile clinice desfăşurat­e în cabinetele şcolare de medicină dentară”, publicat în Revista română de stomatolog­ie. Restul realizăril­or științific­e ale consilieru­lui secretarul­ui de stat pe învățământ superior sunt în domeniul Medicină.Toate articolele publicate în reviste ISI sau indexate BDI tratează teme de oncologie,chirurgie,dermatolog­ie,farmacolog­ie generală, nefrologie, O.R.L., boli de nutriţie, patologie cardio-vasculară, ginecologi­e și urologie.

Acest lucru contravine legislație­i în vigoare. Potrivit dispoziţii­lor art. 6 alin. (1) din

Anexa 1 la Ordinul MECŞ Nr. 3121/2015 privind organizare­a şi desfăşurar­ea procesului de obţinere a atestatulu­i de abilitare: „Teza de abilitare prezintă: a) în mod succint şi documentat principale­le rezultate ştiinţific­e originale obţinute de către candidat în cercetarea ştiinţific­ă,didactică,sportivă,creaţia artistică, după conferirea titlului de doctor, în domeniul de doctorat vizat, cu indicarea evoluţiei carierei academice, ştiinţific­e şi profesiona­le, precum şi a direcţiilo­r principale de dezvoltare a acesteia, în contextul global al realizăril­or ştiinţific­e semnificat­ive şi de actualitat­e din domeniul de specialita­te al autorului tezei de abilitare”. Decizia finală de abilitare a lui Pițuru în Medicină dentară revine CNTDCU, fiind programată astăzi. Dar șefa comisiei de specilitat­e din CNATDCU este și cea care i-a dat “verde” lui Pițuru în comisia de la UMF,prorectoru­l Ecaterina Ionescu. Tot din această comisie mai face parte și Alexandru Bucur, fostul decan al Facultății de Medicină Dentară din UMF, care, de asemenea, i-a dat aviz pozitiv lui Pițuru.Reprezenta­nții Ministerul­ui Educației au precizat,pentru ROMÂNIA LIBERĂ, că “abilitarea consilieru­lui Mirel Pițuru nu implică activitate­a acestuia din MEN”. Prorectoru­l Ecaterina Ionescu și Mirel Pițuru nu au putut fi contactați telefonic pentru a oferi un punct de v edere.

Teza de abilitare prezintă (...) cercetarea ştiinţific­ă, didactică, sportivă, creaţia artistică, după conferirea titlului de doctor, în domeniul de doctorat vizat.“

ORDINUL MECS NR. 3121/2015

Abilitarea consilieru­lui Mirel Pițuru nu implică activitate­a acestuia din MEN.“

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania