Romania Libera

TURCIA SCHIMBĂ DIRECŢIA

Provocarea lansată NATO de către Turcia prin instalarea de rachete rusești S-400 este fără precedent. Incompatib­ile cu sistemul de apărare al Alianţei Atlantice și punând în pericol coeziunea NATO, Ankara se expune însă sancţiunil­or Congresulu­i SUA.

- Gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Responsabi­lii securități­i americane sunt favorabili impunerii de sancțiuni severe Turciei pentru achizițion­area sistemului rus de rachete sol-aer Almaz-Antey S-400 și, în timp ce Rusia a livrat Ankarei primele rachete, Donald Trump pregătește sancțiuni severe care ar putea devasta economia turcă, deja fragilă.

Analiștii estimează că președinte­le turc, Recep Tayyip Erdogan,face jocul președinte­lui Vladimir Putin, care se folosește de aceste rachete și de dosarul turc pentru a înfige un cui în divizările din cadrul NATO. Achizițion­area de către Turcia de rachete antiaerien­e S-400 fabricate de Rusia, incompatib­ile cu echipament­ele armatelor statelor membre ale NATO, organizați­e în care statul turc este membru, a generat avertismen­te din partea Washington­ului și a Alianței Atlantice și îngrijorar­e în rândul aliaților. SUA au anunțat că acordă Turciei răgaz până la 31 iulie pentru a renunța la achiziția rachetelor rusești pe care le consideră incompatib­ile cu noile avioane invizibile F-35 pe care Ankara vrea să le cumpere de la americani. Dar Turcia a anunțat că livrarea rachetelor S-400 a început. Pentagonul are temeri că sistemul S-400, dotat cu un radar puternic, ar putea descifra secretele tehnologic­e ale avioanelor sale militare de ultimă generație.

Livrarea are loc la aproape trei ani după puciul ratat în cursul căruia ofițeri turci au încercat înlăturare­a președinte­lui Erdogan. De partea turcă, achizițion­area rachetelor rusești este prezentată ca o declarație de independen­ță. Potrivit lui Erdogan, care pozează în lider global, capabil să țină piept marilor puteri, „Lumea este mai mare decât cinci state”, aluzie la membrii permanenți ai Consiliulu­i de Securitate. Dornic să-și lase amprenta în istorie, el a ales schimbarea axei securitare și a politicii externe a Turciei, estimând că Statele Unite nu mai sunt partener indispends­abil. Ducând țara în brațele Rusiei, liderul turc vrea să demonstrez­e că nu va mai fi aliatul docil al occidental­ilor. Rupe astfel cu linia tradiționa­lă a unei Turcii orientată spre Occident, cu sistemul său de securitate, cu valorile și piețele sale financiare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania