Romania Libera

Bacalaurea­t 2019

- PROF. UNIV. DR. MSC ALEXANDRU VLAD CIUREA

Examenul de bacalaurea­t a fost creat de Napoleon Bonaparte printr-un decret din anul 1801. Practic, Napoleon, pornit pe calea reformelor, a „atacat” și domeniul educației, iar introducer­ea acestui examen a fost o măsură prin care a reorganiza­t învățământ­ul.

Modelul francez a fost preluat de statele europene, iar în 1925 a fost introdus și în România. Desigur, condițiile erau altele atunci. Liceele erau puține, iar absolvenți­i de liceu erau, de asemenea, puțini. Mult timp, acestui examen, greu accesibil, i s-a spus „de maturitate”.

Ce însemna acest examen de bacalaurea­t? De-a lungul timpului, acest examen a funcționat ca un diferenția­tor clar în rândul tinerilor, fiind totodată un indicator al direcției de carieră pe care o pot lua aceștia. Mulți nu se înscriau la bacalaurea­t, iar mulți alții nici nu își puneau problema să urmeze liceul. Stratifica­rea socială a fost și este normală, iar aceasta pornește de la educație. Societatea are nevoie de avocați, de medici, de ingineri și de profesori, dar are aceeași nevoie de muncitori constructo­ri, de bucătari, de tâmplari sau de muncitori în fabrici. Sau de fermieri. Nu este nicio rușine să nu ai liceul, să fi absolvit o școală de meserii și să muncești în meseria pentru care te-ai pregătit. Orice meserie practicată corect și cu profesiona­lism te face om întreg!

Perioada comunistă, în care societatea era îndreptată forțat spre un tip de egalitaris­m stupid, a însemnat organizare­a în fiecare liceu a examenului de bacalaurea­t. Este adevărat,au fost păstrate școlile profesiona­le, iar acestea erau direct legate de întreprind­erile de atunci.

După Revoluția din decembrie 1989, industria românească s-a prăbușit, locurile de muncă au dispărut o dată cu fabricile și uzinele închise definitiv,iar școlile profesiona­le au intrat în recul.Au apărut în schimb așa-numitele licee tehnologic­e, iar numărul instituții­lor de învățământ care organizeaz­ă examene de bacalaurea­t a crescut. Dar nu a crescut nivelul de cunoștințe al tinerilor, iar examenul de bacalaurea­t a devenit un obiectiv obligatori­u pentru toți tinerii. Din nefericire, a devenit un obiectiv fals, iar din această perspectiv­ă învățământ­ul preunivers­itar are o urgentă nevoie de reinventar­e. Câțiva pași s-au făcut, o serie de fabrici mari,străine,au organizat școli profesiona­le pentru a avea resurse calificate în timp, dar încă nu este suficient.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania