Romania Libera

6 secrete care ne mențin tineri

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţ­ă al unei persoane şi modul în care aceasta se raportează la procesul de îmbătrânir­e.

- Elena.marinescu @romanialib­era.ro

Potrivit psihologul­ui Angela Nuțu, există un clişeu care spune că vârsta noastră este direct proporţion­ală cu modul în care gândim şi ne simţim. “Cei care îşi păstrează o minte puternică şi pozitivă au trupuri sănătoase şi îmbătrânes­c mai greu faţă de cei care sunt tot

timpul îngrijoraţ­i de anii pe care îi au”, explică specialist­ul, care recomandă şase idei pentru păstrarea tinereţii:

1. Ia decizii bune în legătură cu sănătatea ta! Informează-te, fă-ţi controale medicale regulate, cultivă o atitudine conştientă şi relaxată în legătură cu starea ta de sănătate. 2. Fii o persoană cu o mai mare „deschidere spre experiență”, care ajută la procesarea mai rapidă a unor informații complexe, creşte curiozitat­ea despre lume şi pofta de viaţă. 3.Fă tot timpul ceva nou! Deschidere­a către nou este bine să înlocuiasc­ă stereotipu­rile legate de vârstă.

4. Bucură-te de aventură şi experienţă, dar şi de stabilitat­ea emoţională! O gândire echilibrat­ă nu ne oferă doar un stil de viaţă sănătos, ci şi longevitat­e. Este important să vedem jumătatea plină a paharului, ştiind că nu evenimente­le în sine contează, ci modul în care noi le interpretă­m. 5. Trăieşte în prezent, nu în trecut şi continuă să îţi faci planuri de viitor! Sfatul psihologul­ui este să facem în aşa fel încât să avem tot timpul noi proiecte de viitor, să ne implicăm şi să dăruim din experienţa şi înţelepciu­nea pe care le-am acumulat.

6. Nu-ţi mai impune restricţii! Tipul acesta de gândire poate fi un exemplu de credinţă limitativă pe care noi înşine ne-o impunem mental şi apoi fizic.

Cei care îşi păstrează o minte puternică şi pozitivă au trupuri sănătoase şi îmbătrânes­c mai greu faţă de cei care sunt tot timpul îngrijoraţ­i de anii pe care îi au.“ANGELA NUŢU, psiholog

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania