Romania Libera

Finală epică la Wimbledon

Novak Djokovic și Roger Federer au oferit una dintre cele mai dramatice finale pe care terenul central de la All England Club le-a găzduit vreodată.

- catalin.mihai @romanialib­era.ro

La finalul unei confruntăr­i pe care niciunul dintre protagoniș­ti nu ar fi meritat să o piardă, Novak Djokovic, campion en titre la Wimbledon, și-a păstrat trofeul în vitrină, după o victorie dramatică, obținută după aproape cinci ore de joc și cinci seturi, cu 7-6 (7-5), 1-6, 7-6 (7-4), 4-6, 13-12 (7-3). Sârbul și-a trecut în palmares al cincilea său titlu la All England Club, după ce a salvat două mingi de meci, în cea mai lungă finală din istoria turneului londonez și, totodată, prima care s-a încheiat cu un tie-break, după 12-12 în setul decisiv.

Dacă ar fi câștigat, Federer ar fi devenit cel mai bătrân jucător din „era Open” care câștigă un turneu de Grand Slam. În schimb, elvețianul este primul jucător de după anul 1948 care pierde o finală pe

iarba londoneză după ce a avut două mingi consecutiv­e de meci. „E ceva ce nu o să uit. A fost un meci mare. A fost lung, a avut de toate. Am avut șansele mele. Am jucat un tenis de mare clasă. Felicitări, Novak. Ai jucat bine. Sper să fie o motivație pentru alți oameni ce fac la vârsta mea”, a spus Federer.

La final, campionul sârb a vorbit și el despre meciul istoric: „E ireal ce s-a întâmplat, e păcat că într-un astfel de meci cineva trebuie să piardă. Este un pic ciudat să joci tie-break la 12-12”. Liderul ATP a amintit că Federer a reprezenta­t întotdeaun­a un model pentru el: „Roger spunea că vrea să fie un model de inspirație pentru alții. Și eu vreau să fiu, iar el m-a inspirat pe mine în multe momente”.

După această finală epică, Roger Federer rămâne cu 20 de titluri de Grand Slam, iar Djokovic ajunge la cota 16, fiind al treilea în acest top, după Rafael Nadal, care ocupă locul 2, cu 18 turnee majore în palmares.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania