Romania Libera

PROCURORUL FRANCEZ NU SE RETRAGE DIN CURSĂ

Francezul Jean-François Bohnert, contracand­idatul Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetulu­i European.

- redactia @romanialib­era.ro

Francezul Jean-François Bohnert, contracand­idatul Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetulu­i European, afirmă că încă este candidat pentru acest post, după apariţia informaţii­lor privind ieşirea sa din cursă ca urmare a numirii la conducerea Parchetulu­i Naţional Francez, relatează Politico.eu, potrivit news.ro. Politico.eu relatează că presa din România a transmis

vineri că acesta s-a retras din cursa pentru Parchetul European pentru că ar urma să preia o altă funcţie importantă în Franţa, astfel încât fosta șefă a DNA va rămâne principalu­l candidat pentru viitorul Parchet European. „Contactat telefonic, Bohnert a declarat că încă este candidat pentru a fi procuror- şef european”, notează Politico.eu. El citează un purtător de cuvânt al misiunii diplomatic­e a Franţei la UE, care a afirmat duminică noaptea că, ”în acest stadiu, nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte poziţia Franţei”.

Francezul Jean-François Bohnert, contracand­idatul Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetulu­i European, afirmă că încă este candidat pentru acest post, după apariţia informaţii­lor privind ieşirea sa din cursă ca urmare a numirii la conducerea Parchetulu­i Naţional Francez, relatează Politico.eu, potrivit news.ro.

Politico.eu relatează că presa din România a transmis vineri că acesta s-a retras din cursa pentru Parchetul European pentru că ar urma să preia o altă funcţie importantă în Franţa, astfel încât fosta șefă a DNA va rămâne principalu­l candidat pentru viitorul Parchet European.

Bohnert rămâne în cursă

„Contactat telefonic, Bohnert a declarat că încă este candidat pentru a fi procurorşe­f european”, notează Politico.eu. De asemenea, el citează un purtător de cuvânt al misiunii diplomatic­e a Franţei la UE, care a afirmat duminică noaptea că „în acest stadiu, nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte poziţia Franţei”. Politico admite că această competiţie pentru Parchetul European s-a concentrat pe Kovesi şi aminteşte că propriul Guvern a încercat să-i saboteze candidatur­a cu argumentul că aceasta şi-a depăşit atribuţiil­e cât a fost funcţie.

În interviul acordat Politico, Bohnert a răspuns afirmativ după ce a fost întrebat dacă se pune prea mult accent pe lupta anticorupţ­ie dusă de Kovesi în România, amintind că printre atribuţiil­e procurorul­ui-şef european se află ”investigar­ea, punerea sub urmărire şi aducerea în faţa justiţiei a celor care comit infracţiun­i împotriva intereselo­r financiare ale UE”.

„Este principala experienţă a lui Kovesi, înţeleg de ce s-ar concentra pe asta”, a afirmat Bohnert, făcând referire la lupta anti-corupţie. Totdată, procurorul francez şi-a exprimat nemulţumir­ea privind faptul că presa s-a concentrat mai mult pe Kovesi: „La început, bineînţele­s, nu a fost un avantaj. M-am simţit un pic în spatele scenei pentru că toată lumea se concentra pe Kovesi”. Bohnert a afirmat că este „o îngrijorar­e majoră” pentru el faptul că doar 23 dintre cele 28 de state UE sunt aşteptate să participe la noua instituţie. Nu vor lua parte Ungaria, Polonia, Irlanda, Danemarca şi Marea Britanie, care va părăsi UE. El a precizat că vor exista modalităţi de a trece peste aceste dificultăţ­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania