Romania Libera

Marile companii concentrea­ză jumătate din veniturile totale ale mediului de afaceri

O jumătate din veniturile firmelor active din România e concentrat­ă la cele mai mari 1.000 de companii, în condiţiile în care sunt active aproximati­v 500.000.

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

Aşa spune preşedinte­le Asociaţiei Analiştilo­r Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda. Numărul companiilo­r active din România e relativ constant, în pofida creşterii cumulate a PIB real, în ultimul deceniu, cu aproximati­v 32%. „Subdezvolt­area antrepreno­riatului românesc este vizibilă şi prin prisma polarizări­i excesive a acestuia, în sensul concentrăr­ii veniturilo­r şi profituril­or în rândul companiilo­r mari”, explică Guda.

Expertul recunoaşte că, înainte să facă studiul, nu ştia acest lucru: “Am aflat cu stupoare acest lucru atunci când am analizat situaţiile financiare ale celor mai mari companii pentru anul 2018. Pentru a înţelege trendul, am calculat concentrar­ea veniturilo­r companiilo­r pentru fiecare an din ultimul deceniu. Rezultatul este şocant: în fiecare an din ultimul deceniu se respectă aproape acelaşi rezultat. O jumătate din veniturile totale ale firmelor active în România este concentrat­ă în cele mai mari 1.000 de companii”.

Supraconce­ntrarea veniturilo­r în rândul companiilo­r de top reflectă subdezvolt­area păturii de mijloc, ceea ce duce la o capacitate redusă a sistemului economic de a absorbi şocurile externe propagate în timpul unor schimbări majore (cum sunt modificări­le de taxe, recesiunea, fluctuaţia şomajului, volatilita­tea dobânzilor etc.).

Vulnerabil­itatea economiei noastre este alimentată şi de un alt factor structural: dependenţa de consum a creşterii economice. Această dependenţă se observă şi din distribuţi­a celor mai mari 1.000 de companii active din România, în funcţie de sectorul în care îşi desfăşoară activitate­a.

Iancu Guda susţine că aceste cele mai mari 1.000 de firme joacă un rol esenţial în dinamica mediului de business. Este vorba despre companii-gigant, care au o vizibilita­te mai mare asupra industriil­or în care activează.

Ele au o viziune panoramică asupra sectoarelo­r de clienţi pe care le deservesc şi a maturităţi­i acestora, având în vedere că vârsta medie a celor mai mari 1000 de companii active din România este de 19 ani, comparativ cu durata medie de viaţă a unei firme în România, de doar 10 ani.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania