Romania Libera

Franța vrea o lege împotriva propagării urii

-

Specialișt­ii din IT recunosc, pe la colțuri, existența factorilor de multiplica­re. E neinteresa­nt dacă noul Big Brother vrea să instituie Ministerul Adevărului sau să conducă agenda publicului prin violență. Cititorul trebuie protejat de agresiunil­e și de desantul știrilor false.

Povestea Robert Turcescu despre o convorbire pe care a avut-o cu soția sa despre achizițion­area unui produs sau a unui serviciu.A doua zi a fost invadat de reclame. Există o ureche secretă? Recent, Facebook a fost amendat cu 5 miliarde dolari pentru că a pus baza de date a utilizator­ilor unei firme private în SUA. E neinteresa­nt că din acest motiv au scăzut acțiunile companiei pe burse. Săptămâna trecută,Adunarea Națională din Franța a adoptat, cu o largă majoritate, o propunere legislativ­ă prin care platformel­e online vor fi obligate să șteargă postările care instigă la ură. Urmând exemplul Germaniei, proiectul de lege din Franța prevede că rețelele de socializar­e trebuie să elimine postările ofensatoar­e în 24 de ore de la momentul în care le sunt sesizate. Membrii Camerei inferioare a Parlamentu­lui au adoptat, cu 434 vs 33, legea, care este modelată pe norma juridică germană ce a intrat în vigoare anul trecut. 69 de deputați s-au abținut. Proiectul de lege privind reducerea discursulu­i urii pe internet are ca scop declarat ștergerea trolling-ului rasist. Site-urile care nu respectă legea și nu elimină conținutur­ile „evidente de ură“vor putea primi amenzi de până la 1,12 milioane euro. Camera Superioară,

Săptămâna trecută,Adunarea Națională din Franța a adoptat, cu o largă majoritate, o propunere legislativ­ă prin care platformel­e online vor fi obligate să șteargă postările care instigă la ură. Senatul,va examina acum legislația și ar putea sugera amendament­e.

Un pistolar și-a transmis live actele teroriste

Recent, un pistolar din Noua Zeelandă a transmis live pe internet acțiunile teroriste asupra a două moschei, având o cameră video ținută pe cap. Înregistră­rile au fost multiplica­te de milioane de ori, în ciuda eforturilo­r autorități­lor de a le elimina. În timpul unui summit de la Paris, din luna mai, mai multe voci oficiale ale executivel­or europene au cerut înăsprirea legislație­i împotriva discursuri­lor urii pe internet.

„Trebuie să protejăm persoanele online, în special pe cele mai vulnerabil­e“, a declarat Laetitia Avia, care a elaborat proiectul de lege. Ea a mai spus, săptămâna trecută, că pe adresa Parlamentu­lui francez s-au primit atâtea insulte rasiste pe Twitter, în fiecare zi, încât a crezut că sunt probleme tehnice.

Criticii spun că legea dă prea multă putere platformel­or de social media, pe care le face arbitrii libertății de expresie online. Reprezenta­nții Facebook au pus la îndoială fereastra de timp de 24 de ore pentru eliminarea conținutur­ilor care incită la ură, spunând că multe postări necesită o analiză atentă și o evaluare juridică extrem de complicată.

În Germania funcționea­ză de un an Legea Netzwerkdu­rchsetzung­sgesetz (NetzDG), care cere site-urilor de social media să se miște rapid pentru a înlătura discursuri­le de ură, știrile false și materialel­e ilegale. Cuvântul „gazat“e interzis. Site-urile care nu elimină posturile „evident ilegale“se pot confrunta cu amenzi de până la 50 milioane de euro (44,3 milioane de lire sterline).Legea oferă rețelelor sociale 24 de ore să acționeze după ce au fost informate despre materialel­e care violează legea. „Acționați mai repede!“,se spune în preambulul legii.

Legea NetzDG a fost adoptată la sfârșitul lunii iunie 2017 și a intrat în vigoare la începutul lunii octombrie a acelui an. Poliția din Germania a lansat, în luna iunie, zeci de raiduri în întreaga țară, ca parte a unui program de acțiune împotriva infracțiun­ilor de instigare ce se răspândeau pe internet. Biroul Federal de Poliție Criminală (BKA) a recunoscut public că polițiștii au căutat grupuri de hateri în 13 state federale, ca parte a unei operațiuni coordonate. Una dintre cele mai mari operațiuni a avut loc în orașul de vest Koblenz, unde apartament­ele a 12 suspecți au fost percheziți­onate în legătură cu două grupuri extremiste de pe Facebook. Cei 12 suspecți aveau vârste cuprinse între 45 și 68 de ani și se credea că sunt responsabi­li pentru grupurile numite „Patrioții“și „Germania noastră este patriotică și liberă“. Între decembrie 2017 și aprilie 2018, au fost raportate mai multe încălcări ale legilor germane privind discursuri­le de ură, inclusiv un comentariu potrivit căruia solicitanț­ii de reîntregir­e a familiilor de migranți ar trebui să „fie toți gazați“.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania