Romania Libera

Modificare­a condiţiilo­r financiare goneşte ExxonMobil din România

ExxonMobil, care explorează perimetrul de mare adâncime Neptun, în Marea Neagră, alături de OMV Petrom, caută un nou partener.

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

ExxonMobil, care explorează perimetrul de mare adâncime Neptun, în Marea Neagră, alături de OMV Petrom, caută un nou partener. Informaţia a fost furnizată Agerpres de reprezenta­nţii Executivul­ui, la sfârşitul săptămânii trecute.

Exxon îşi mută afacerile. În România, exploatare­a gazelor din Marea Neagră devine ineficient­ă.“ SORIN DINU, analist economic

Informaţia a fost furnizată Agerpres de reprezenta­nţii Executivul­ui, la sfârşitul săptămânii trecute, şi dată publicităţ­ii luni. „Mai caută un investitor, vor să mai aducă pe cineva în proiect, un al treilea partener, dar Exxon va rămâne operator. Nu au venit deja cu un nume. Acesta e un proces de durată, e vorba de mai multe luni, în care Agenţia pentru Resurse Minerale să aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul să consulte datele“, au arătat sursele menţionate.

Nu este clar ce înseamnă căutarea unui nou partener. Sorin Dinu, analist economic, susţine că planul fiscal iniţial pe care şi-l făcuse ExxonMobil a fost schimbat prin modificare­a Legii offshore: „Exxon îşi mută afacerile în alte ţări, întrucât, în România, din cauza modificări­i condiţiilo­r fiscale iniţiale, exploatare­a gazelor din Marea Neagră devine ineficient­ă“.

„Bineînţele­s, unii se uită prin Venezuela, prin Arabia Saudită, unde costurile per baril sunt extrem de mici. Costurile de exploatare din Marea Neagră sunt relativ ridicate faţă de alte regiuni, şi atunci randamentu­l producţiei este mult mai mic“, crede Dinu.

Leviathan de Mediterana

Expertul susţine că „ExxonMobil trebuie să-şi aloce capitalul către cele mai profitabil­e câmpuri gazeifere. Ne gândim la zona Mediterane­i de Est, mai ales în jurul Ciprului şi spre Israel – Egipt, unde zăcământul Leviathan a modificat oarecum percepţia privind costurile de la zăcămintel­e de mare adâncime. S-a descoperit acolo un zăcământ care e de trei-patru ori mai mare decât cel din Marea Neagră şi evident că Exxon doreşte să se îndrepte spre acesta“.

Ca toate companiile care au investit bani, acum Exxon încearcă să recupereze în totalitate sau măcar o parte din investiţia realizată în Marea Neagră. „Având în vedere că se pare că Exxon a investit aproape 700 milioane dolari în Marea Neagră, este clar că va încerca să vândă această licenţă către o companie cu un apetit mai mare la risc“, a declarat Sorin Dinu pentru „România liberă“.

 ?? FOTO PIXABEY ??
FOTO PIXABEY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania