Romania Libera

Un cântec vesel să cântăm: Isărescu reloaded!

În mod normal, într-o colonie deţinători­i puterii, care sunt străini, o exercită direct și explicit, asumându-și ei înșiși guvernarea.

- ILIE ȘERBĂNESCU editoriali­st

În colonia România, deținători­i străini ai puterii, pentru a eluda orice răspundere, nu-și asumă ei înșiși guvernarea, exercitând­u-și de fapt puterea prin intermedia­ri autohtoni. De aici o serie de complicați­i, dar și un noian de mascarade politice și instituții inutile (alegeri, partide, Președinți­e, Parlament, Guvern). Cu cât este mai important domeniul de exercitare a puterii, cu atât trebuie găsit un intermedia­r

autohton mai devotat și lațul trebuie ținut mai strâns să nu existe cumva rateuri. Și, evident, mascarada este mai mare pentru păstrarea aparențelo­r! Un asemenea domeniu este cel bancar. În economie este poate primul pe listă. În sistemul bancar matricea colonială este totală și nu se admit fisuri, devieri sau abateri.

Pentru că aparențele democratic­e sunt menținute și, în octombrie, expiră mandatul de 5 ani al Consiliulu­i de Administra­ție al Băncii Naționale zisă a României (parohul oficial al sistemului bancar), s-a pus în mișcare mașinăria alegerii unui nou consiliu pentru alți 5 ani.

Partidele parlamenta­re,care altfel sunt gata în public și la TV să-și scoată ochii între ele,au negociat,în culise, cu nume concrete pe masă componența noului consiliu. Ba și-au plasat susțineril­e nominale într-o contestabi­lă schemă care ținea cont doar de algoritmul derivat din arhitectur­a Parlamentu­lui potrivit alegerilor din 2016, fără a se ține cont nici măcar moral de configuraț­ia rezultând din alegerile europarlam­entare din 2019.De fapt,pe deplin realiști,liderii de partide parlamenta­re n-aveau de ce să se înfrunte,căci tot n-avea nicio importanță.Lista era agreată „afară” și restul era o pură formalitat­e! Îndeosebi capul de listă era nu doar agreat,ci stabilit „afară”,iar ceilalți reprezenta­u cantități neglijabil­e în măsura în care șeful era cine trebuie.Câțiva,eu le zic fără înconjur,naivi – altfel stimabili parlamenta­ri și avocați – au luat în serios proceduril­e democratic­e de desemnare și au vehiculat alte nume,nici nu contează care,pentru lista cu pricina. Pe această listă „șeful” avea concurenți sau chiar lipsea,în baza unor contestări de pe vremea fostului PSD,acel PSD-Dragnea, numit „ciuma roșie”. Mai mulți analiști – altfel evaluatori exacți ai scenei politice românești – au atras imediat atenția,fără echivoc,că în domeniu nu-i de joacă! Ne putem permite – în sensul că ni se permite – să ne jucăm cu pietricele în țărână,dar nu să luăm pietricele din țărână și să spargem geamuri cu ele! Sunt lucruri tabu cu care nu se glumește,iar numirea logofătulu­i-șef la BNR este unul din acestea.Și venerabili­i analiști aveau perfectă dreptate! Nu ne-au spus însă și de ce! Probabil că au considerat că este atât de clar încât nu mai este nevoie de vreo explicație! Pe principiul din reclama „Prietenii știu de ce!”.Că analiștii aveau dreptate s-a văzut rapid.Conducerea noului PSD – care s-a predat cu arme și bagaje Bruxelles-ului,nefiind de mirare dacă va sprijini indirect și candidatur­a dlui Iohannis la președinți­a României – a reiterat ferm susținerea dlui Isărescu pentru un nou mandat de guvernator la BNR,a impus validarea acestuia în comisiile parlamenta­re de specialita­te,a determinat votarea în plen,alături de opoziție,a dlui Isărescu și a echipei sale și – atenție – l-a dat afară din poziția de lider al senatorilo­r pesediști pe dl Șerban Nicolae, pur și simplu pentru că s-a opus candidatur­ii dlui Isărescu.Asta pentru ca totul să fie clar! În plen au fost doar 15 voturi negative.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania