Romania Libera

Partea neagră a adopțiilor internațio­nale (III)

Uniunea Europeană interzice adopțiile internațio­nale. România a fost anchetată în privința aceasta.

- redactia @romanialib­era.ro

Am aflat că era, de fapt, un trafic de copii legalizat. În practică, România a introdus un fel de sistem bonus. Organizați­ile care caută să adopte și dau impresia că o fac pentru scopuri umanitare primesc puncte în conformita­te cu numărul de donații. Se crease o piață, eu însumi am văzut cataloguri de unde puteai să-ți alegi un copil. Sunt absolut convins că există un număr mare de cazuri neraportat­e, în care sistemul acesta nu era în beneficiul copiilor pentru a fi dați în sânul unei familii, ci pentru a fi abuzați sau orice altceva.“GÜNTER VERHEUGEN, comisar UE

Roelie Post a prezentat descoperir­ile din acest amplu dosar, însoțite de mărturiile oamenilor. În Franța,campaniile mediatice merg și mai departe, adoptând imagini foarte dramatice. Francezii au transporta­t 70 de copii într-o zi – se arată în documentar­ul german.Lobby-ul adopțiilor sprijină o campanie extrem de dramatică.

„Chiar și acum, dacă cineva vrea să vorbească ceva de rău,spune: «A,ca și copiii orfani români»,devenise totul un fenomen“, afirmă în interviu Roelie Post,funcționar­ul european care a fost numit în anul 1999 de Comisia Europeană să se ocupe de situația copiilor români.

În Uniunea Europeană adopțiile internațio­nale sunt interzise, iar România își dorea să devină membru cât mai repede. Stoparea adopțiilor internațio­nale era obligatori­e.

Bancherul francez François Combret înființeaz­ă fundația SERA – „Solidarita­te cu Românii Abandonați“. Acesta este reprezenta­ntul lobby-iștilor internațio­nali care se opun interzicer­ii adopțiilor internațio­nale în România. SERA cerea 25 milioane de euro de la EU pentru a construi case de copii.

François Combret zbura de 4 ori pe an în România și petrecea o săptămână de fiecare dată,mergând în centrele de copii și făcând numai poze alb-negru și extrem de dramatice. Apoi, fundația acestuia trimitea pozele către oficialii din Comisia Europeană. În media, François Combret compara situația copiilor orfani ai României cu o tabără de concentrar­e.

Surpriza vine însă când Fundația SERA, conform datelor oficiale, se dovedește a fi un paravan de export al copiilor,cu bani din donații. Cu acești bani finanțau noi agenții de adopții.

Comisarul UE pentru Dezvoltare este șocat de sistemul de puncte al adopțiilor. Conform standardel­or Uniunii Europene, business-ul din adopțiile copiilor este contrar politicii UE a protecției copilului.

Günter Verheugen concluzion­ează că o țară care a legalizat sau aprobă traficul de copii nu poate adera la Uniunea Europeană.

Prin fondurile venite din afară, businessul adopțiilor explodează,chiar și elitele politice ajung să se îmbogățeas­că de pe urma adopțiilor. În 10 ani, 30.000 de copii au fost exportați din România.

Apar pagini și forumuri de discuții pe in

ternet și o dată cu acestea apar și primele informații despre mită:

„A trebuit să plătesc pentru fata mea 2.500$ mită. Direct în biroul prim-ministrulu­i“, se arată pe un forum de pe internet.

„Adopția a costat cam 30.000$. Dar, când băiatul era în avion, a început să strige: Mami! Voia să se întoarcă la asistenta maternală“.

Un cetățean american, angajat al unei agenții de adopții care lucra cu plasamentu­l din România, a fost arestat pentru pedofilie. Acesta abuza copiii în București, în România. Uniunea Europeană se pregătea să aducă înapoi copiii familiilor și să le ofere ajutoare sociale acestora și sprijin. O amplă campanie de informare la TV începe să se desfășoare cu sprijinul Uniunii Europene.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania