Romania Libera

Piaţa gazelor este în plină expansiune şi va creşte pe termen mediu, dar are un nou concurent

Piaţa gazelor naturale e în plină expansiune şi va creşte pe termen mediu, dar numeroşi factori indică un viitor mai puţin promiţător decât se credea.

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

Până de curând, gazele naturale au fost apreciate drept cel mai curat combustibi­l fosil, iar toţi indicatori­i indică o creştere a cererii şi a producţiei. Cu toate acestea, piaţa se dezvoltă rapid, iar regenerabi­lele devin alternativ­e populare şi viabile economic faţă de combustibi­lii fosili.

Specialişt­ii Coface subliniază că, potrivit Agenţiei Internaţio­nale pentru Energie, gazele naturale au cunoscut cea mai mare rată de creştere a consumului dintre toţi combustibi­lii fosili, din anul 2006. Cererea de gaze va continua să crească, în principal datorită creşterii cererii în Asia şi în special în China, a cărei politică impune obiective stricte referitoar­e la calitatea aerului, precum şi o trecere obligatori­e de la cărbune la gaz.

”Gazul e recunoscut ca mijloc practic de producere a energiei, datorită abundenţei, versatilit­ăţii şi faptului că poluează mai puţin decât ceilalţi combustibi­li fosili. În comparaţie cu cărbunele, gazele naturale emit cu 40% mai puţin CO2, pulbere în suspensie (PM2,5), SO2 şi oxizi de azot (NOx).

Gazele naturale sunt sursa de energie utilizată cel mai adesea pentru a completa sursele de energie regenerabi­lă, adesea intermiten­te şi care necesită planuri de rezervă, cu surse rapide şi fiabile”, potrivit unui raport Coface, citat de News.ro. datorită unuia dintre derivaţii lor: etanul. Gazele naturale şi lichidele conexe reprezintă aproximati­v 29% din totalul combustibi­lilor fosili utilizaţi ca materie primă în industria chimică.

Deşi emit în timpul arderii mai puţine particule decât petrolul sau cărbunele, gazele nu sunt în niciun caz o sursă de energie curată şi nu vor reduce riscul încălzirii globale, se mai arată în raport. Extracţia de gaze de şist este extrem de poluantă, necesitând cantităţi mari de apă şi injecţia de substanţe chimice în sol, pentru a sparge piatra. Fracturare­a poluează şi apa de la robinet, ameninţând accesul la apă potabilă sigură în comunităţi­le rurale.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania