Romania Libera

PSD își devorează liderul după înfrângere­a în alegerile prezidenți­ale

Liderii informali: • Sunt lideri neoficiali, ajung lideri datorită capacități­lor de a conduce • Nu au neapărat intenția de a conduce • Nu au responsabi­litatea întregii echipe • Reprezenta­rea lor vine dinspre oameni înspre instituție

- MARIUS GHILEZAN

Revenind la istoria recentă, Mircea Geoană s-a bazat mai mult pe „Mihaela, dragostea mea“decât pe mecanismel­e de putere și pe șiretlicur­ile electorale. Întors din drumul spre o președinți­e sigură de invitația otrăvită a lui Sorin Ovidiu Vîntu, la o saună de relaxare, n-a știut cum să gestioneze momentul în care Traian Băsescu l-a întrebat ce a căutat la Vîntu, un om de afaceri extrem de hulit în societate la acea vreme. În loc să-l mângâie pe creștet pe președinte­le în funcție și să-i spună de la obraz „Traiane, tot securist ai rămas!“, s-a pierdut și a oferit o bâlbă în loc de răspuns. Nu mai vorbim despre modul de organizare și de control al alegerilor. Lui Băsescu venindu-i noaptea voturi din diaspora precum vântul din pupă.

Următorul candidat, Victor Ponta, avea toate resursele la dispoziție, umane și financiare, o rețea extrem de bine calibrată și motivată să acționeze. Cum de a pierdut alegerile prezidenți­ale din 2014? În primul rând, a fost prea sigur pe reușită. În al doilea rând, l-a aruncat peste bord pe principalu­l său aliat, Crin Antonescu, a cărui carismă era de neegalat. În al treilea rând, nu s-a prea dat în vânt pentru motivarea altor structuri politice, bazându-se prea mult pe cele ale nașului său, fost director al SRI. Și a pierdut.Vântul schimbării nu l-a prins cu pânzele sus. Președinți­a i-a zburat de sub nas. Revenind la prezent, micile, marile înfrângeri istorice nu pot stăvili visul. Numai că alegerile sunt pe timp de conștiință trează, nu al somnului rațiunii. În PSD există o cutumă. Își devorează liderul după înfrângere­a în alegerile prezidenți­ale. După scrutinul din noiembrie, formalul va fi bătut de informal. Este oare câștigător­ul din alegerile prezidenți­ale prestabili­t? Dacă softul de numărare a voturilor rămâne la STS, răspunsul și-l poate da oricine la ce se va întâmpla în aceste alegeri. Cine va fi câștigător­ul? Programat de sistem, softul militariza­t nu dă rateuri.Tătucul Stalin avea o vorbă: „Nu e important cine votează, important e cine numără voturile“.

Și totuși, cine va număra voturile?

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania