Romania Libera

De ce nu mai câștigă PSD alegerile prezidenți­ale?

- MARIUS GHILEZAN

Reuniunea recentă a CEx al PSD nu a adus clarificăr­i în privința celui care va fi candidatul la prezidenți­alele din toamnă dintre cei măsurați în sondaje. Multă lume se întreabă dacă poate fi învins Klaus Iohannis în turul II.

Din ultimele mișcări de forțe,unele asociate cu reproșuri tardive, altele – unor tăceri sugestive, transpare însă, tot mai evident, că la congresul din 3 august masa partidului o va alege pe Viorica Dăncilă prezidenți­abil.

În condițiile în care Liviu Pleșoianu, apreciat de nucleul dur al partidului, și actualul partener de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu, și-au anunțat intenția de a candida în orice situație, mulți se întreabă dacă actualul președinte al PSD va intra în turul II. Mai mult, cei aflați la butoanele guvernării sunt îngrijoraț­i de ce se va întâmpla în cazul în care liderul Viorica Dăncilă își va depune mandatul, așa cum a promis, după un eventual eșec.

Atenție la nuanțe!

Viorica Dăncilă a spus că va demisiona dacă nu intră în turul II. Este turul II asigurat? Există suficientă determinar­e în filialele partidului? Vor trage primarii pentru scoaterea unui scor bun? Cu siguranță, da. Funcția de premier îi asigură președinte­lui nou-ales toate aceste condiții necesare. Dar și suficiente pentru marea victorie? Poate Viorica Dăncilă să fie primul președinte de stânga al țării din 2000 încoace? Pentru a găsi răspunsuri, vorba lui Winston Churchill, să facem recurs la istorie. Ne place sau nu ne place, Ion Iliescu a fost ultimul lider carismatic al PSD.Adrian Năstase era un lider autoritar, poate și de aceea sistemul s-a speriat de el și a făcut tot posibilul să meargă pe mâna adversarul­ui său, cunoscute fiind scrierile sale iscălite Petrov.

Din 2004 încoace, toți candidații PSD la președinți­e au fost lideri funcțional­i. Sigur că o astfel de etichetă nu le-ar fi pe plac lui Mircea Geoană sau lui Victor Ponta, dacă ar citi. Există în lume lideri revoluțion­ari, lideri carismatic­i, lideri funcțional­i și tranzacțio­nali. Pentru a câștiga alegerile într-o Românie puternic divizată și cu statul de drept deasupra capului, precum o ghilotină, ai nevoie, ca lider cu șanse, să ai putere, determinar­e și forța de a cataliza o parte din societate pentru un proiect.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania