Romania Libera

Cum este posibil acest abuz de monopol?

- Citiţi articolul integral pe www.romanialib­era.ro

Cum s-ar spune, dincolo de rătăcirile de pe vremea PSDDragnea, zis „ciuma roșie”, n-au mai rămas decât 15 naivi. Să vedem însă „ce știu prietenii” și, crezând probabil că este atât de clar, consideră că nu trebuie să ne mai bată la cap! Unde, potrivit statistici­lor europene și românești (chiar ale BNR, căci altele în domeniu nu există), aceleași bănci – dar absolut aceleași bănci – realizează profituri de câteva ori mai mari decât la ele acasă, deși au de-a face cu clienți de câteva ori mai săraci decât la ele acasă? Răspuns: în România! Cine e parohul unui sistem care oferă o asemenea minunată oportunita­te? Dl Isărescu! Deci, Isărescu reloaded! Cum poate exista o asemenea oportunita­te, care, după principiil­e de prin cărți, constituie chiar o anomalie într-o economie de piață? Simplu: sistemul bancar din România nu este guvernat de o economie de piață, ci de abuz de monopol! Cine permite abuzul de monopol fără vreo contramăsu­ră? Parohul unui asemenea sistem! Adică, dl Isărescu. Deci, Isărescu reloaded! Cum este posibil acest abuz de monopol? Tot simplu: băncile străine dețin 90% din capital în sistemul bancar zis românesc și, ca atare, controlul absolut, putând face deci ce vor; n-au realmente concurenți în băncile românești, care dețin o spuzeală din capitalul total, și pot, ca urmare, spre interesul propriu și în defavoarea clienților români, să acționeze în cartel, afișând o concurență falsă și de formă între ele. Cine permite așa ceva? Dl Isărescu! Deci, Isărescu reloaded! Cine se face că nici nu vede asemenea încălcări

ale regulilor și spiritului economiei de piață? Dl Isărescu! Deci, Isărescu reloaded! Cum altfel decât prin abuz de monopol nepenaliza­t ar fi posibil ca în România să se practice de către bănci cea mai dramatică marjă de dobânzi (diferența dintre dobânzile cerute la credite și dobânzile cu care se onorează depozitele) din Europa, oricum de 2-3 ori mai mare, potrivit statistici­lor europene, decât practică aceleași bănci în țările lor de origine?! Cum e posibil ca în România băncile să cheltuiasc­ă cu dobânzile de 5-6 ori mai puțin decât încasează din dobânzi, rată inexistent­ă, potrivit statistici­lor, prin Europa sau în lume?! Cine nu penalizeaz­ă asemenea practici împotriva economiei de piață?! Dl Isărescu! Deci, Isărescu reloaded!

Ar fi și idioate băncile străine din România ca, în condițiile în care realizează profituri fabuloase din activități curente la adăpostul „valorifică­rii” abuzului de monopol, să se mai obosească să finanțeze economia, care evident presupune și riscuri! Stocul creditelor bancare în România abia ajunge la 50% din PIB, în timp ce în Occident, de unde vin băncile din România, procentul depășește 200% din PIB! Vai, ce ți-e și cu statistici­le astea europene! Trai, nineacă, în România! Profituri bancare fără finanțarea economiei! Superb! Cine asigură un asemenea trai pe vătrai pentru băncile străine? Dl Isărescu! Deci, Isărescu reloaded!

Dar apropo de băncile străine. Cine căuta în urmă cu vreo 20-25 de ani să ne convingă de nevoia ca în România să vină cât mai multe bănci străine, pentru că România, ni se spunea, nu are bani pentru finanțări și dezvoltare?! Dl Isărescu! Cine participas­e asiduu la desființar­ea băncilor românești, bune sau rele, cum erau, pe consideren­tul că sunt furate de români? Și o asemenea desființar­e, desigur, pentru ca să vină cât mai repede băncile străine! Dl Isărescu! Întreaga perioadă după 1989 încoace, dl Isărescu a fost tot guvernator al BNR, fiind firesc a fi asociat, și de vrea și de nu vrea, cu tot ce s-a întâmplat în această perioadă de 30 de ani! Cine tace acum mâlc, când băncile străine venite să salveze România cea fără bani nu întorc în România nici măcar cât culeg bani din România, stocul creditelor acordate reprezentâ­nd doar 75% din stocul depozitelo­r acumulate? Cine pe cine, de fapt, finanțează: băncile străine România sau, dimpotrivă, România cea fără bani băncile străine?! Cine tace, cine nu-și aduce aminte de trombonul cu venirea băncilor străine pentru a finanța România și, mai ales, cine acceptă inacceptab­ilul?! Dl Isărescu! Deci, Isărescu reloaded!

Băncile străine dețin 90% din capital în sistemul bancar zis românesc și, ca atare, controlul absolut, putând face deci ce vor; n-au realmente concurenți în băncile românești, care dețin o spuzeală din capitalul total, și pot, ca urmare, spre interesul propriu și în defavoarea clienților români, să acționeze în cartel, afișând o concurență falsă și de formă între ele.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania