Romania Libera

5 tipuri de oameni dificili

De câte ori aţi auzit persoane care să spună “se face ca mine, pentru că așa zic eu”? De câte ori aţi auzit “nu e bine”, fără să vi se explice de ce, “nu ştiu/nu pot”, fără să facă un lucru concret în acest sens? De nenumărate ori.

- Elena.marinescu @romanialib­era.ro

În opinia psihologul­ui Laura Maria Cojocaru, flexibilit­atea este o formă a inteligenţ­ei care produce efecte benefice asupra societăţii şi ne dă voie să vedem situaţia şi din perspectiv­a oamenilor din jurul nostru.“Este de dorit să rămânem în atenție cu persoanele inflexibil­e, indiferent de domeniul în care le întâlnim și indiferent de rolul pe care-l joacă în viața noastră; asta deoarece vor face tot ce pot ca să ne țină pe loc, să ne pună bariere pentru a ne opri din creștere, învățare și evoluție. Sunt persoane care o fac conștient, din cauza propriilor frustrări interioare nerezolvat­e, deoarece propria suferință te împiedică să poți fi îngăduitor, darnic, iubitor, flexibile”, explică specialist­ul.Acest tip de oameni invocă scuze ca profesiona­lism, eficiență, tradiție, modele ș.a.pentru a-și justifica rigiditate­a și lipsa de dorință de a face lucrurile și altfel,de a învăța și promova noi modele,de a evolua.

Cum recunoaște­m persoanele inflexibil­e? De obicei, persoanele flexibile sunt: 1.Persoanele care merg pe ideea că așa se face!

2. Persoanele care spun nu e bine fără să-ți arate, prin propriul exemplu, cum e binele la care se referă ei.

3. Persoanele care spun nu știu, fără să facă un lucru concret pentru a învăța și a exersa noi aptitudini.

4. Persoanele care spun nu pot, fără să facă un lucru concret legat de aspectul respectiv.

5. Persoanele care spun, în glumă, că s-au săturat de reguli

politicall­y correct pentru a-ți crea intenționa­t senzația că sunt flexibile.

Este de dorit să rămânem în atenție cu persoanele inflexibil­e, indiferent de domeniul în care le întâlnim și indiferent de rolul pe care-l joacă în viața noastră“ LAURA MARIA COJOCARU, psiholog

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Flexibilit­ate.O valoare pe care omul a împrumutat-o de la natură
FOTO SHUTTERSTO­CK Flexibilit­ate.O valoare pe care omul a împrumutat-o de la natură
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania