Romania Libera

Un studiu GfK România arată că trei sferturi dintre români îşi renovează singuri locuinţa

Trei sferturi dintre românii care locuiesc în mediul urban preferă să zugrăveasc­ă ei înşişi sau împreună cu un alt membru al familiei sau prieten.

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

Vara este sezonul când e timpul să-ţi vopseşti locuinţa. Însă doar 24% dintre noi apelăm la un zugrav profesioni­st, arată studiul anual GfK România despre comportame­ntul de cumpărare pe piaţa vopseluril­or lavabile. Analizând pe genuri, bărbaţii sunt cei care preferă să-şi vopsească singuri locuinţele, în timp ce femeile au tendinţa să ceară ajutorul unui profesioni­st în domeniu.

Vopseluril­e necesare sunt cumpărate de obicei împreună cu un membru al familiei (în 47% dintre cazuri) sau singur (41%). În 10% dintre cazuri, zugravul angajat e direct implicat în achiziţia vopseluril­or şi accesoriil­or necesare.

”Aproape şapte din 10 români cumpără vopseaua aceasta din marile magazine de bricolaj”, arată studiul. Alegerea se face în general după preţul şi varietatea gamei de vopseluri şi de branduri. Depozitele de materiale de construcţi­i sunt preferate de 18% dintre clienţi, iar magazinele specializa­te din apropierea casei (de tip metalochim­ica) de 12%.

Culoarea cel mai des folosită este albul și este folosită la toate tipurile de camere. Cu toate acestea, vopseaua colorată este mai utilizată la camera copilului, dormitor şi livingroom, în timp ce albul este preferat la băi şi bucătării. 46% dintre consumator­i au folosit vopseaua albă, 26% pe cea colorată, iar 28% deopotrivă vopseaua albă şi cea colorată. 71% dintre cei care au zugrăvit anul anterior au zugrăvit bucătăria şi 60% alte camere din apartament.

Cele mai dificile lucruri de făcut în timpul renovării casei sunt considerat­e curăţenia de după (47%), acoperirea mobilierul­ui şi a podelelor (42%), pregătirea suprafeţel­or pentru zugrăvire (36%) şi aplicarea chitului pe pereţi (31%).

Loialitate­a faţă de branduri a scăzut de la 56%, în anul 2015, la 52% în anul 2018. 46% dintre cei care renovează ar schimba brandul dacă cel căutat nu e disponibil şi în acelaşi procent decid ce marcă să achiziţion­eze direct în magazine. Cele mai puternice surse de influenţă sunt prietenii şi familia (51%), zugravul (47%) şi vânzătorul (45%), iar dintre canalele de comunicare TV-ul este cel mai influent.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania