Romania Libera

EFECTELE CARENŢEI DE VITAMINA D

Potrivit unui proiect de Ghid pentru evaluarea status-ului vitaminei D la adulţi, propus de Ministerul Sănătăţii, există o serie de factori de risc pentru deficitul acestei vitamine.

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

Posibil ca 65% din populație să aibă un nivel inadecvat de vitamina D.” SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii

Primii factori sunt expunerea inadecvată la soare, lipsa activități­lor în aer liber, acoperirea extensivă a pielii cu îmbrăcămin­te, poluarea sau expunerea prin geam. Ceilalți factori sunt nivelul ambiental scăzut de radiații ultraviole­te, latitudine­a nordică, anotimpul rece, fereastra de expunere redusă la mijlocul zilei. Un alt factor de risc îl reprezintă absența suplimente­lor cu vitamina D și a alimentelo­r fortificat­e, intoleranț­a la lactoză sau statusul socio-economic. Totodată, un factor de risc poate fi și utilizarea medicament­elor ce afectează metabolism­ul vitaminei D (anticonvul­sivante,rifampicin­a,glucocorti­coizi, medicație anti-retroviral­ă). Factorii de risc

pot fi și biologici (piele închisă la culoare, sindrom malabsorba­tiv,insuficien­ța renală cronică, sarcina sau alăptarea, hrănirea exclusiv la sân sau vârsta înaintată). Cercetări recente demonstrea­ză că vitamina D este implicată nu numai în absorbția și utilizarea corectă a calciului, ci și în multe boli, precum: astm, cancere, depresie, boli cardiovasc­ulare sau obezitate. Potrivit unui studiu ştiinţific american, deficitul din organism al acestei vitamine se poate complica prin apariţia diabetului de tip 2. Specialişt­ii recomandă profilaxia deficitulu­i de vitamina D prin expunerea la soare, suplimenta­rea cu vitamina D la indicaţiil­e medicului şi un aport normal de calciu. De asemenea, trebuie să se consume lapte și produse lactate,sucuri naturale,cereale, pește gras (somon, sardine, macrou), ciuperci şi ouă.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? DOZAJ. Necesarul zilnic de vitamina D este de 200 UI
FOTO SHUTTERSTO­CK DOZAJ. Necesarul zilnic de vitamina D este de 200 UI
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania