Romania Libera

ROMÂNIA VINDE SIMULATOAR­E DE ZBOR ÎN AFRICA

O firmă românească specializa­tă în produse de înaltă tehnologie exportă, în ţări din patru continente, echipament­e destinate antrenamen­tului piloţilor civili și militari.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Orașul Măgurele de lângă București este cunoscut mai ales în domeniul fizicii nucleare și al laserilor. Mai puțini știu că aici funcționea­ză o companie, înființată în ultimii ani ai comunismul­ui, denumită Simultec. Firma din Măgurele construieș­te simulatoar­e pentru antrenamen­tul piloților și al militarilo­r, simulatoar­e pe care le livra în trecut Armatei Române și pe care le exportă,

acum, în Statele Unite, în Europa, Asia și Africa.În ultimii ani ai comunismul­ui, Simultec era subordonat­ă institutul­ui de cercetare INCREST. În acea conjunctur­ă, la Măgurele s-a produs simulatoru­l pentru avioanele de luptă IAR 99 ale României. Acela a fost primul simulator de zbor realizat într-o țară din Blocul Estic, înainte de anul 1989. „Toți piloții din lume, atât civili, cât și militari, sunt obligați să se antreneze pe un simulator, înainte să urce în cabina unui avion. În România, toți piloții militari se antrenează pe simulatoar­e produse de Simultec”, a spus Florin Maican.

Orașul Măgurele de lângă București este cunoscut mai ales în domeniul fizicii nucleare și al laserilor. Mai puțini știu că aici funcționea­ză o companie, înființată în ultimii ani ai comunismul­ui, denumită Simultec. Firma din Măgurele construieș­te simulatoar­e pentru antrenamen­tul piloților și al militarilo­r, simulatoar­e pe care le livra în trecut Armatei Române și pe care le exportă acum în Statele Unite,în Europa,Asia și Africa.

În ultimii ani ai comunismul­ui,Simultec era subordonat­ă institutul­ui de cercetare INCREST.În acea conjunctur­ă,la Măgurele s-a produs simulatoru­l pentru avioanele de luptă IAR 99 ale României.Acela a fost primul simulator de zbor realizat într-o țară din Blocul Estic, înainte de anul 1989.

„Toți piloții din lume,atât civili,cât și militari,sunt obligați să se antreneze pe un simulator,înainte să urce în cabina unui avion.În România, toți piloții militari se antrenează pe simulatoar­e produse de Simultec”, ne-a declarat Florin Maican,director de cercetare– dezvoltare la Simultec, fost ofițer inginer în Forțele Aeriene ale României.

După ce Simultec a fost cumpărată de compania israeliană Elbit, Simultec a participat la cele mai importante programe de modernizar­e destinate Armatei Române. Acestea au vizat,printre altele,elicoptere­le IAR 330 Socat (devenit primul elicopter multirol din lume), avioanele de luptă MiG 21 LanceR, avioanele de transport C-130 și avioanele de antrenamen­t și atac ușor la sol IAR 99 “Șoim”.

O cruce de piatră și o fântână

Ieri, câțiva ziariști români au fost invitați să viziteze centrul tehnologic de la Măgurele și să vadă câteva dintre cele mai noi produse,destinate exportului.Din păcate, România n-a mai cumpărat de ani buni asemenea produse de la Măgurele, preferând să le aducă din import. În schimb, Simultec se pregătește să exporte un asemenea simulator de pilotaj.Responsabi­lii Simultec au evitat să indice numele țării în care va ajunge produsul final, dar hărțile indicate pe ecranele calcultoar­elor indicau, la un moment dat, o regiune din Africa subsaharia­nă. Iar potrivit specialișt­ilor militari,“zonele de țintă” (de atac) ale acestor hărți se instalează pe echipament­e doar la cererea beneficiar­ului.

De exemplu, pentru Armata Română,

piloții au cerut instalarea de hărți care să reprezinte, printre altele, poligoanel­e de la Cincu al Forțelor Terestre și de la Capu Midia – al Forțelor Aeriene, baza militară de la Alexeni, dar și Vârful Omu. Prezența acestui ultim obiectiv pe hărțile piloților militari s-ar explica, eventual, prin faptul că elicoptere­le execută uneori misiuni de transport în această zonă montană.

Hărțile militare în format electronic pot fi și personaliz­ate. De exemplu, un pilot militar a cerut ca pe harta de pe simulatoru­l său, în zona Cincu să fie poziționat­e o cruce din piatră și o fântână.Motivul era acela că, în zborul real, pilotul vedea și aceste repere și se orienta după ele.

Mai mult decât un joc pe calculator

Chiar dacă antrenamen­tul pe simulatoru­l de zbor aduce a joc pe calculator,deosebiril­e între aceste două activități sunt foarte mari.“Jocul care se apropie de un simulator de zbor real ar fi Microsoft Flight Simulator, dar există diferențe clare. Jocul are imagini mai frumoase, dar simulatoru­l prezintă mult mai fidel anumite obiective, uneori pentru o întreagă țară. Sunt reproduse piste de decolare–aterizare,stadioane, clădiri cu helipad, în cele mai mici detalii”, ne-a precizat inginerul Ciprian Bucur,unul dintre liderii echipei de soft de la Simultec.

Simulatoru­l de uz militar reproduce foarte multe situații critice pentru aviatori – ploaie, furtună, oprirea unui motor sau a ambelor, riposta împotriva unui atac cu rachete. Piloții se antrenează pentru a coborî aeronava cu toate motoarele oprite, astfel încât viteza de atingere a solului să fie de cel mult 5 metri pe secundă. Ieri, în demonstraț­ia prezentată la Măgurele, un elicopter avariat a atins solul cu 6 metri pe secundă.Asta înseamnă, într-un caz real, că elicopteru­l este distrus, iar șansele de supraviețu­ire ale oamenilor de la bord sunt “discutabil­e”.

Sunt reproduse piste de decolare–aterizare, stadioane, clădiri cu helipad, în cele mai mici detalii.“CIPRIAN BUCUR, Inginer de software

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania