Romania Libera

Viorica Dăncilă a trimis-o pe Laura Codruţa Kovesi în colţul inculpaţil­or

Viorica Dăncilă a tranşat magistral de două ori problemele legate de Justiţie.

- MARIUS GHILEZAN editoriali­st

Odată, când preşedinte­le Klaus Iohannis a solicitat Guvernului modificare­a sistemului judiciar, că aşa vor poporul şi societatea deschisă GRECO, replicând că va trece la acţiune atunci când în interiorul sistemului judiciar se va găsi un consens, şi a doua oară ieri, când, întrebată de reporterii The Guardian de ce nu o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru postul de procurorşe­f al Parchetulu­i European,

i-a lăsat mască: „Ea trebuie să îşi rezolve problemele cu sistemul judiciar înainte de a-și asuma această misiune“. Preşedinte­le tot o dă înainte cu teza inspirată din 10 august 2018, zi în care era preconizat­ă o lovitură de stat, dejucată de Carmen Dan, atât de hulită astăzi, că politicien­ii vor să controleze sistemul judiciar, uitând că domnia sa a cerut Consiliulu­i Suprem al Magistratu­rii, o instituţie de drept constituţi­onal, să se implice în modificări­le legislativ­e, părând că nu ştie că CSM e independen­t şi reprezintă pe toţi magistraţi­i.

Mie îmi place mereu să fac recurs la istorie. Dacă a intrat cineva cu bocancii în independen­ţa Justiţiei au fost mai întâi sereiştii, prin celebrele protocoale şi oferirea de asistenţă de specialita­te pentru urmărirea judecători­lor, iar a doua oară preşedinte­le Iohannis, când a cerut modificări de legi, în acord cu cererile Pădurii, nu ale magistraţi­lor.

Sigur că sistemul, după ce şi-a fabricat instituţii pe care nu le poate controla nimeni, şi-a fabricat şi o serie de asociaţii ale procuroril­or şi judecători­lor, rămase, din păcate, nereprezen­tative. O serie de goarne de reţea, care au pus stăpânire pe Secţia de Procurori din CSM, sunt mai vocale doar pentru a da impresia că sunt multe.

Dacă te uiţi în foile lor de parcurs,vei vedea cât de învârtite şi de plimbate prin lume sunt personajel­e de tip Danileţ, de parcă actul de justiţie se realizează prin simpozioan­ele de la Stockholm sau Tallin, nu prin birourile lor de acasă, unde stă Codul Penal pe masă cum la ţăranii mei stau sfinţii.

Procurorii din solda Pădurii sunt oameni rezistenţi. Pe ei nu-i întreabă nimeni de ce nu au dosare finalizate, de ce sunt mai mult pe la workshop-uri decât pe terenurile unde se săvârşesc infracţiun­i. De partea opusă sunt procurorii oneşti, pe care-i identifici uşor după simplitate şi programul de lucru de acasă, fără a fi mai cunoscuţi de poliţiştii de frontieră decât de judecători.

Aşa-i în viaţă. Unii muncesc fără să tragă o carte câştigătoa­re, iar alţii merg serviţi în viaţă, pentru că, mai demult sau mai recent, au dat şi ei cu subsemnatu­l, sub semnătura lor colcăind o lume a întunericu­lui care-i ţine în gheare şi le indică ce să facă şi când să iasă la raport. Viorica Dăncilă a ieşit magnific din cleştele obligativi­tăţii jocului de rol într-un război care nu-i aparţine. Sigur că oneştii din sistemul judiciar, acele fiinţe din tumultul de 4.000, urmărite şi pedepsite pentru că nu s-au închinat, ar putea zice că sunt părăsiţi şi lăsaţi din nou în ghearele ciclonului. .

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania