Romania Libera

De ce e agitat Klaus Iohannis?

Toate sondajele şi calculele electorale îl dau drept câştigător pe Klaus Iohannis.

- MARIUS GHILEZAN editoriali­st

Păi, şi atunci, de ce e atât de agitat? Îi e teamă de un #colectiv reloaded? Pentru a câştiga al doilea mandat nu trebuie să facă eforturi prea mari, nici să-şi strice vacanţele perpetue.

Din când în când, apare cu o declaraţie.

Şi aia în scris, ca să nu-i transpară locul de odihnă. Puţin golf, mai o trecere prin Bruxelles şi scurte convorbiri cu Macron. Sigur că românii îi îngăduie cam mult. Dacă trăiam pe alte meleaguri, eşecul primei întrebări de la referendum i-ar fi explodat în nas ca o petardă pe frontul de luptă în nasul unui căprar neinstruit. A chemat milioane de cetăţeni la urne pentru nimic.

Poate că, după plecarea Siminei Tănăsescu din postul de consilier pe probleme juridice, se sfătuieşte doar cu goarnele de serviciu, ăsta e rezultatul.

Dacă ar fi citit cele scrise de specialişt­i în drept constituţi­onal nu s-ar fi făcut de râs în faţa Curţii Constituţi­onale. Probabil că nici nu-i pasă. Sigur că la noi merge şi aşa, pentru că laboratoar­ele de însămânţat ura au pregătit terenul îngăduinţe­i pentru marele bărbat. Băieţii au stigmatiza­t adversarul şi i-au trimis liderul la puşcărie, printr-o moarte politică ritualică.

Cum s-ar zice, i-au făcut culoar lui Iohannis pentru al doilea mandat.

Odată ce PSD – vorba bonei mele unguroaice, de când eram mic – „muncat bine, dimineaţa sculat mort“, a trebuit să coboare tonul intransige­nţei, iar candidatul său pleacă de la premisa că în turul doi nu are decât varianta sinucideri­i politice, Klaus Iohannis ar trebui să scuipe în sân că nici astrele nu le potriveau mai bine. Dar are, credem, o anumită teamă de turnicheţi­i sistemului. Păi, cum aşa?

A câştigat alegerile din 2014 en-fanfare. Încă din luna iunie a acelui an, i-am profeţit lui Blaga că „el e alesul“. Al sistemului, bineînţele­s. Pentru a nu fi parte la circul politic, am ales ca-n ziua votului din turul II să-mi fac selfie cu aurorele boreale, spre disperarea celor îmbrăcaţi în zale de război. Printre altele fie spus, de vreo 20 de ani nu mai votez preşedinţi, din monarhism genetic. Nu trebuie să fii cărăbuşul care bântuie prin umbrarul ficusului de la Cotroceni ca să înţelegi de unde e durerea preşedinte­lui.

E destul să asculţi goarnele sale, Ludovic Orban şi Rareş Bogdan, ca să înţelegi strategia şi frământări­le alesului serviciilo­r.Au spus-o cu predicat că dispare tema cu „ciuma roşie“, că vor aduce pe tapet realizăril­e preşedinte­lui. Sigur că una e să-ţi faci selfie cu Cina cea de Taină şi alta cu panoplia (i)realizăril­or prezidenţi­ale. E o chestiune de gust şi de poziţionar­e.

Pe la români se spune că de ce ţi-e frică nu scapi. Pe la nemţi e o altă vorbă: frica îl face pe lup şi mai înfiorător. Mir scheint, dass wir endlich anfangen, uns zu verstehen (traducere: Cred că, în sfârșit, începem să ne înțelegem).

Prin 2016, încă de la apariţie, preavizam prietenii să nu se ducă după fenta sistemului. USR era năşită de noua Securitate, după modelul din Vest al indignaţil­or (cultivă ura, dar nu recoltează nimic, fiindcă aşa e setat by default).Acum,lui Iohannis îi răzbate prin toţi porii teama de oul eclozat al fermelor din pădure. Păi, cum aşa? Istoria e ciclică. Şi Victor Ponta părea sigur pe sprijinul sistemului, doar era năşit de George Maior, fostul şef al SRI. N-a fost să fie. Ghinion, cum ar spune învingător­ul la puncte şi scor electoral. De ce, totuşi, Klaus Iohannis nu îmbracă mantia suverană a câştigător­ului înainte de intrarea în ring?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania