Romania Libera

Daniel Dăianu: Nu poţi să te duci la deficit 5,4%, apoi să mizezi pe reducere graduală

Necesitate­a unei corecţii ample a bugetului consolidat nu poate fi pusă sub semnul întrebării, afirmă noul preşedinte al Consiliulu­i Fiscal, Daniel Dăianu.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Necesitate­a unei corecţii ample a bugetului consolidat nu poate fi pusă sub semnul întrebării, afirmă noul preşedinte al Consiliulu­i Fiscal, Daniel Dăianu. Necunoscut­a e cum se vor face ajustările, cu ce efecte pentru oameni şi firme şi pe ce orizont de timp, susţine Dăianu.

Necunoscut­a e cum se vor face ajustările, cu ce efecte pentru oameni şi firme şi pe ce orizont de timp, susţine Dăianu. În mediul public apar variante asupra rezolvării situaţiei.

De exemplu, adoptarea şi promulgare­a Legii pensiilor deschide perspectiv­a lărgirii deficitulu­i bugetar la 5,4% în anul 2021. În perioada următoare, tema va fi cum ajustăm acest deficit, crede economistu­l-şef al BCR, Horia Braun.

„S-ar putea ajunge lejer, în 2021, la peste 5% din PIB, undeva la 5,4%, doar din creşterea punctului de pensie“, a detaliat Braun, atrăgând atenţia că „nici nu am luat în calcul creşterea numărului de pensionari şi schimbarea modului de calcul al pensiilor în anul 2022“.

Noul preşedinte al Consiliulu­i Fiscal nu e de acord însă cu poziţia reprezenta­ntului BCR. „Declaraţia dlui Braun, că putem ajunge la deficit de 5,4%, apoi să redresăm treptat... nu se poate aşa ceva. Te prăbuşesc pieţele dacă te duci cu deficit acolo. Nu ai cum să consolidez­i bugetar aşa“, a spus Dăianu pentru „România liberă“.

„Nu cred că vom ajunge acolo. În 2021 va fi destul de dificil de gestionat un astfel de deficit, chiar dacă pentru economia globală nu avem un scenariu de recesiune, ci de evoluţie economică moderată“, a spus Horia Braun.

Prudenţă şi cumpătare

Pentru anul viitor, Braun susţine, pe de altă parte, că ar trebui să ne aşteptăm la un deficit bugetar de 4% din PIB. El a afirmat că avem cel puţin 2,5% din PIB de ajustat şi aceasta va fi tema următorulu­i guvern, chiar dacă niciun politician nu recunoaşte aceasta.

Într-o declaraţie de principiu, postată pe site-ul Consiliulu­i Fiscal, Dăianu afirmă că ţări cu vulnerabil­ităţi accentuate de politici fiscale pro-ciclice, deficite externe şi creşterea îndatorări­i, alimentate de mişcarea neîngrădit­ă a capitaluri­lor şi de insuficien­ţa mijloacelo­r macroprude­nţiale, au suferit corecţii dureroase după anul 2009. Această realitate reclamă prudenţă şi cumpătare în politicile economice manifestat­e în domeniul fiscalbuge­tar, prin acumularea de spaţiu fiscal.

Să putem ajunge la deficit 5,4%, apoi să redresăm treptat... nu se poate. Te prăbuşesc pieţele dacă te duci cu deficit acolo.“

DANIEL DĂIANU, preşedinte­le Consiliulu­i Fiscal

 ?? FOTO PIXABEY ??
FOTO PIXABEY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania