Romania Libera

După OUG pe ridesharin­g, taximetriş­tii îi joacă-n foi de viţă pe clienţi

- FLORIN BUDESCU

În fapt, este o mică inexactita­te în titlu. OUG pe ridesharin­g este în circuit de avizare, unde trenează, iar companiile ce se ocupă cu ridesharin­g, e-hailing şi celelalte forme de transport public de al patrulea val au început deja să lucreze.

Ba mai mult, au apărut două firme noi, care probabil că aşteptau OUG.Totuşi, clienţii la sistemele hibride de tip Clever simt deja efectele. Acestea nu sunt dintre cele mai plăcute. Clever lucrează cu două tipuri de şoferi: taximetriş­ti de la diferitele companii şi şoferi care nu sunt taximetriş­ti şi îndeplines­c condiţiile OUG. Şi unii, şi alţii îşi instalează aplicaţia şi intră în piaţa virtuală.

În urmă cu două săptămâni, Clever şi-a anunţat utilizator­ii de servicii de transport că unele lucruri se schimbă. Astfel, şoferul vine şi aşteaptă maximum trei minute, apoi, dacă mai stă, taxează clientul cu 9 lei pentru întârziere. Ulterior, Clever a mărit timpul de aşteptare la cinci minute. Desigur, plata penalităţi­i de întârziere de 9 lei vine pe card, la clienţii care plătesc astfel. La ceilalţi este neclar cum se petrec lucrurile.Aici încep coliziunil­e cu taximetriş­tii. În 10 zile, am chemat de cinci ori un taxi prin aplicaţia Clever. De fiecare dată, comportame­ntul şoferilor de taxi a fost execrabil. Prima dată, taximetris­tul m-a luat tare: „Aţi întârziat! Cât să vă mai aştept?“. Adică, tradus (pentru că citisem ce-mi scrisese Clever): „Dă, bă, şi tu banu’, că ai întârziat! Nu fi faţă palidă!“. Eram la limita timpului de trei minute, nu am comentat, dar data următoare m-am uitat special şi am venit mai devreme, unde am fost întâmpinat de altă faţă acră: „Cât să vă mai aştept? Mă claxonează maşinile în trafic!“. Am avut un schimb scurt de replici cu şoferul, explicându-i că am venit în mai puţin de două minute, dar a fost inutil: demonstrea­ză-i melcului că are cochilia mică. El crede că e gigant.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania