Romania Libera

Sorina Pintea denunță CNAS la DNA

CNAS a blocat funcționar­ea normală a sistemului informatic al cardului de sănătate

- redactia @romanialib­era.ro

Prestarea unor astfel de activităţi, pentru sisteme aflate în exploatare la nivel naţional, reprezintă o implicare financiară deloc de neglijat, imposibil de susţinut pe termen nedefinit de către o companie privată.“COMPANIA SIVECO

Ministrul a susținut,într-o conferință de presă, rezultatel­e anchetei de la CNAS cu privire la cardul de sănătate. „De ani de zile, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – şi spun Casa, deşi ştiu foarte clar care sunt direcţiile care au avut grijă să nu meargă proceduril­e în direcţia legală şi normală – uzând de procedee birocratic­e exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcţionar­ea normală a sistemului. Şi îmi asum ceea ce spun, pentru că în momentul în care nişte proceduri care puteau fi finalizate, chiar cu toate contestaţi­ile din lume, au fost uitate oferte care au expirat stând în Casă... Sunt lucruri care au îngreunat şi au afectat foarte mult funcţionar­ea acestui sistem.“

„Acest raport de control va fi depus la DNA. Sunt aici cu şeful Corpului de Control. Noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raportul prealabil. Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală.Sunt convinsă că instituţii­le statului îşi vor face datoria“, a spus ministrul.

Sorina Pintea a precizat că în cursul zilei de luni se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, având în vedere că a expirat contractul pentru baza de date a sistemului informatic.

„De 17 zile sistemul nu a funcţionat.Astăzi s-a dat drumul la sistem. Din păcate, la ora 10.00 a început să înregistre­ze din nou sincope. În urma acestei discuţii pe care am avut-o cu reprezenta­nţii Casei şi cu reprezenta­nţii Siveco, concluziil­e sunt mai multe. Oricum, se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent, în perioada următoare, modul de funcţionar­e a platformei. Astfel încât în cursul zilei de azi se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat. Procedura începută nu a fost finalizată, pentru că este contestată. Şi atunci, pentru a asigura perioada-tampon, fără contractar­e, e nevoie de procedură de urgenţă. Menţionez că această procedură ar fi trebuit să fie făcută în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziţie pentru contractul de mentenanţă nu este finalizată. Nu poţi lăsa sistemele bazei informatic­e celei mai complexe din România fără mentenanţă“, a spus ea.

Informatiz­area sistemului sanitar a costat 172,55 milioane de euro – sistemul informatic unic integrat (SIUI),reţeta electronic­ă (SIPE), cardul electronic de sănătate (CEAS) şi dosarul electronic de sănătate (DES). De Sistemul Informatic Unic Integrat s-a ocupat furnizorul Hewlett-Packard, împreună cu dezvoltato­rul Siveco, STS a asigurat comunicaţi­ile speciale, iar SRI securitate­a cibernetic­ă.

Siveco a anunţat pe data de 01.05.2018 că a expirat contractul cu CNAS şi că au fost suspendate activităţi­le de mentenanţă legate de baza de date ORACLE, a sistemelor SIPE, SIUI şi CEAS. SIVECO atrăgea atenţia că „nu lucrează gratis“. Specialişt­ii avertizeaz­ă că, în lipsa unui suport tehnic, platforma informatic­ă se degradează şi există riscul să pice,IT-iştii CNAS neavând competenţe pentru a opera astfel de sisteme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania