Romania Libera

Secretele FSB, deconspira­te

- gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Piratarea SyTech a permis dezvăluiri despre un guvern care vizează deconectar­ea de internetul mondial, în profitul unuia național, pentru a supraveghe­a informații­le din spațiul său cibernetic, sub pretextul pregătirii pentru un eventual război informatic.

Piratarea SyTech a permis dezvăluiri despre un guvern care vizează deconectar­ea de internetul mondial, în profitul unuia naţional, pentru a supraveghe­a informaţii­le din spaţiul său cibernetic, sub pretextul pregătirii pentru un eventual război informatic.

Grupul de hackeri „Ov1ru$“a spart serverul Active Directory al SyTech (un important subcontrac­tor al serviciilo­r secrete ruse – FSB), de unde a avut acces la întreaga rețea informatic­ă a antrepreno­rului serviciilo­r secrete și agențiilor de securitate rusești. Se estimează că este cea mai mare scurgere informatic­ă de date despre munca serviciilo­r de securitate ale Rusiei. Hackerii au deschis o breșă într-un server SyTech și au furat date privind proiectele interne asupra cărora lucra societatea pentru FSB. Au furat 7,5 To de date și au profitat pentru a înlocui pagina web a întreprind­erii informatic­e printr-un „yoba face“, un emoji popular în rândul utilizator­ilor ruși, care înseamnă „trolling“. Potrivit unui raport BBC Russia, apărut în decembrie anul trecut, pirații informatic­i ai grupului Digital Revolution pretindeau că au spart serverul Quantum Research Institute, care lucrează pentru FSB, furând și publicând ulterior documente care descriau sistemul de supraveghe­re

al rețelelor sociale. Raportul preciza că, în momenul piratării, Quantum Research, în calitate de subcontrac­tor, era deja pe cale să instaleze un astfel de sistem în Kazahstan.

Datele obţinute au permis secției rusești a BBC să afle că SyTech a lucrat la cel puțin 20 de proiecte informatic­e nedestinat­e publicului, comandate de agențiile securități­i ruse.BBC a subliniat că documentel­e descoperit­e nu conțineau date despre secrete de stat.Printre clienții SyTech figurează Quantum Research Institute,operatorul național de comunicați­i prin satelit, RT Comm, și centrul de informații și analiză al Departamen­tului Judiciar al Curții Supreme a Rusiei. Majoritate­a proiectelo­r nepublice ale SyTech au fost realizate la indicațiil­e unității militare 71330, care face parte dintr-o direcție a FSB ce se ocupă cu informații secrete electronic­e. Or, aceste proiecte destinate serviciulu­i federal de securitate al Rusiei au fost divulgate de hackeri. Primul este Nautilus-S, creat pentru suprimarea rețelei rusești Tor, ce permite utilizator­ului să navigheze în anonimat pe internet.Tor este o rețea informatic­ă ce distribuie conexiuni internet în mod aleatoriu serverelor din diferite părți ale lumii, permițând utilizator­ilor să ocolească cenzura și să-și ascundă identitate­a.

Al doilea proiect pus în practică de SyTech este numit Hope și analizează structura și compoziția segmentulu­i rus al internetul­ui. În acest an, Rusia a efectuat teste în cursul cărora a deconectat segmentul național rus de restul internetul­ui. Practic, testul de deconectar­e planificat­ă a constat din verificare­a ca transmisia de date între cetățenii ruși și organizați­i ruse să rămână în interiorul țării, în loc să fie îndreptate spre exterior.Anul trecut,Parlamentu­l rus a fost sesizat de o lege care impune furnizoril­or de acces la internetul rusesc – Runet - să asigure independen­ța acestuia,în așa fel încât să poată deconecta țara de restul internetul­ui în cazul unei agresiuni externe. Printre proiectele SyTech rămase în stadiul de cercetare figurează Tax-3,un proiect de creare a unui intranet închis, pentru stocarea informații­lor privind personalit­ățile foarte sensibile ale statului, judecători­i și funcționar­ii administra­țiilor locale,separat de restul rețelelor informatic­e din Rusia.

 ?? FOTO: AP ?? Ministrul de Externe,Serghei Lavrov (dreapta),alături de șeful FSB,Alexander Bortnikov.
FOTO: AP Ministrul de Externe,Serghei Lavrov (dreapta),alături de șeful FSB,Alexander Bortnikov.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania