Romania Libera

Agenţia Internaţio­nală pentru Energie Atomică poate fi condusă de un român

- MIHAI DIAC

Diplomatul român Cornel Feruţă ar putea prelua conducerea Agenţiei Internaţio­nale pentru Energie Atomică (AIEA), a anunțat, luni, presa internațio­nală.

Cornel Feruță (43 de ani) a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administra­tive a Universită­ții din București, are un masterat în Relații Internațio­nale și deține în prezent funcția de coordonato­r-şef al AIEA. De pe această poziție, Cornel Feruță s-a numărat printre specialișt­ii care au participat la negocieril­e pentru acordul nuclear cu Iranul, care a fost semnat la 14 iulie 2015. Cornel Feruță este diplomat de carieră,iar printre funcțiile sale anterioare se înscriu cele de director general pentru Afaceri Politice în Ministerul român al Afacerilor Externe și de șef de cabinet al lui Mihai Răzvan Ungureanu, în perioada în care acesta a fost ministru de Externe și, ulterior, în perioada în care Ungureanu a fost prim-ministru. Înainte să intre în aparatul MAE, Cornel Feruță a fost, timp de trei ani, jurnalist de politică externă. Diplomatul Cornel Feruță ar putea fi promovat ca director general al AIEA, după ce ultimul deținător al acestei funcții, japonezul Yukiya Amano (72 de ani), a decedat, conform unui anunț difuzat, ieri, de Secretaria­tul AIEA. Săptămâna trecută, surse din cadrul AIEA declarau că Yukiya Amano vrea să se retragă, în anul 2020, de la conducerea acestei organizați­i,din cauza unor probleme de sănătate.

Cei doi posibili succesori ai lui Amano în funcția de secretar general sunt Rafael Grossi, ambasadoru­l Argentinei la AIEA, şi Cornel Feruţă, coordonato­rul-şef al AIEA. Cei 35 de membri ai Consiliulu­i Guvernator­ilor AIEA urmează să dezbată și să propună numele unui succesor al lui Amano, după care persoana propusă va fi votată în Conferinţa Generală a AIEA. Următoarea reuniune a Conferinţe­i Generale este programată în septembrie 2019.

Diplomatul Cornel Feruță ar putea fi promovat director general al AIEA, după ce ultimul deținător al acestei funcții, japonezul Yukiya Amano (72 de ani), a decedat, conform unui anunț difuzat, ieri, de Secretaria­tul AIEA.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania