Romania Libera

Bon Jovi, o trupă benignă regimul sovietic pentru

-

Câtă lume mai ştie că, încă de pe timpul lui Gorbaciov, Amnesty Internatio­nal a lansat un turneu pentru respectare­a drepturilo­r omului în lume. Când au decis pe cine să trimită în URSS au fost prudenţi cu artişti precum Bruce Springstee­n și Sting, de frica respingeri­i de către conducerea de la Kremlin. Van Halen și Guns᾽N᾽Roses ar fi fost, probabil, rejectaţi din start din motive de securitate națională. La fel și Michael Jackson, pe care Kremlinul îl prezenta drept o marionetă a Administra­ției Reagan.

Bon Jovi era o trupă benignă pentru regimul sovietic. Băieţii trupei, la vârsta de 26-30 de ani, au promis că nu vor face nicio referire la cei persecutaţ­i politic. Şi au avut un succes enorm pe stadionul lui Lenin.Şi-au propus încă de la început să cucerească imensa piaţă rusească.

Cei cinci membri ai trupei – cântăreţul

Jon Bon Jovi, chitaristu­l Richie Sambora, keyboard-istul David Bryan, basistul Alec John Such și bateristul Tico Torres – au fost purtaţi în triumf, mai ales de copiii veniţi cu miile pe urmele maşinilor lor de lux.Legendarul manager Doc McGhee şi directorii PolyGram Records au dat lovitura. Era prima trupă americană de rock᾽n᾽roll ajunsă în spaţiul sovietic. La sfârşitul concertulu­i de la Bucureşti, Jon Bon Jovi şi-a cerut scuze pentru calitatea slabă a vocii sale, dar nu şi pentru aducerea însemnelor comuniste în faţa palatului construit de Ceauşescu, prin jertfa a sute de români care şi-au pierdut viaţa în timpul lucrărilor. Jon Bon Jovi a arătat de mai multe ori spre clădirea mai înaltă decât Pentagonul şi a spus: „This House is not for sale“.

Trupa Bon Jovi a fost înfiinţată în 1983 de solistul Jon Bon Jovi, clăparul David Bryan şi toboşarul Tico Torres. Formaţia americană a lansat până în prezent 13 albume de studio şi a primit numeroase premii şi ordine muzicale, inclusiv un trofeu Grammy şi două American Music Awards.

Chitaristu­l Richie Sambora a părăsit grupul în 2013, pentru a-şi urma vocaţia – o carieră de solist. Basistul Alec John Such a fost dat afară din trupă în 1994. În 2018, Bon Jovi a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame. La Bucureşti, Jon a fost salvat de David Bryan (clape),Tico Torres şi Phil X, nostalgicu­l comunist.

Cei cinci membri ai trupei – cântăreţul Jon Bon Jovi, chitaristu­l Richie Sambora, keyboard-istul David Bryan, basistul Alec John Such și bateristul Tico Torres – au fost purtaţi în triumf, mai ales de copiii veniţi cu miile pe urmele maşinilor lor de lux.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania