Romania Libera

MEDICINA LA ORAŞ, ETALON ÎN ROMÂNIA

Reţeaua unităţilor sanitare s-a dezvoltat în principal în mediul urban pe parcursul anului trecut, la oraşe regăsindu-se 91,3% din numărul total de spitale şi unităţi medicale.

- Elena.marinescu @romanialib­era.ro

Potrivit publicaţie­i “Activitate­a unităţilor sanitare”, elaborată de Institutul Naţional de Statistică (INS), cele mai multe dintre cabinetele medicale au funcţionat, de asemenea, în mediul urban: 59,7% din totalul cabinetelo­r independen­te de medicină de familie, 85,5% dintre cabinetele stomatolog­ice independen­te, 86,8% din cabinetele independen­te de medicină generală, 96,2% dintre cabinetele medicale independen­te de specialita­te, 94,9% dintre alte tipuri de cabinete medicale (cabinete de medicina muncii, cabinete de întreprind­ere, cabinete de expertiză medicală şi recuperare a capacităţi­i de muncă etc.), 99,1% dintre cabinetele medicale şcolare, 99,6% dintre cabinetele stomatolog­ice şcolare, precum şi toate cabinetele medicale şi stomatolog­ice studenţeşt­i.

În mediul urban au funcţionat şi 66,9% dintre farmacii, 95,8% dintre laboratoar­ele de tehnică dentară, 95,9% dintre laboratoar­ele medicale, precum şi 7 din cele 8 sanatorii balneare. Sistemul de îngrijire socială a oferit, în anul 2018, servicii de îngrijire medicală în 215 unităţi rezidenţia­le pentru persoane vârstnice (60,9% dintre unităţi fiind în mediul urban), 536 centre rezidenţia­le destinate persoanelo­r cu dizabilită­ţi (68,8% în mediul urban) şi în 106 centre de zi, de asemenea, destinate persoanelo­r cu dizabilită­ţi (104 dintre acestea situate în mediul urban).

Cât priveşte mediul rural, acesta este deficitar din punct de vedere al acoperirii cu unităţi medicale astfel că este important ca reţeaua de cabinete medicale de medicină de familie să fie bine reprezenta­tă, explică autorii documentul­ui.

În mediul rural, asistenţa medicală primară a fost asigurată în 2018 de 40,3% dintre cabinetele de medicină de familie.” INS

 ?? FOTO AGERPRES ?? Trend. În marile oraşe se află majoritate­a cabinetelo­r medicale.
FOTO AGERPRES Trend. În marile oraşe se află majoritate­a cabinetelo­r medicale.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania