Romania Libera

Viața dincolo de social media?

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

Peste 2,2 miliarde de oameni folosesc zilnic reţelele de socializar­e, o activitate care face parte din viaţa noastră cotidiană de peste un deceniu, însă mulţi specialișt­i își pun din ce în ce mai serios întrebarea dacă social media se apropie de sfârșit sau se va transforma în altceva.

Indiferent de factorii care vor conduce la apocalipsa sau “metamorfoz­a” Social Media, psihologul Lenke Iuhoș este de părere că oamenii vor trece destul de repede peste dependența de rețele sociale, majoritate­a dintre noi vom experiment­a patru faze naturale, specifice oricărui tip de adicție, și anume: uluirea/negarea, furia, depresia și acceptarea. 1.Starea de uluire și negare. Această stare este cea mai dificilă dintre toate și va fi experiment­ată diferit,atât ca intensitat­e, cât și ca durată de timp. Negarea vine întotdeaun­a ca un răspuns la o suferință severă sau la o schimbare violentă a stilului de viață.

2.Starea de furie. În faza a doua, vom experiment­a furia: prima dată vom data vina pe tot ce se află în exteriorul nostru,iar după ne vom invinovăți pe noi. Inițial vom fi furioși pe liderii marcanți ai tehnologie­i comunicări­i online,pentru că au permis ca Social Media să moară.

3.Starea de depresie. În continuare, vom realiza că amintirile noastre, rutina noastră,viața noastră așa cum o cunoșteam

până de curând, a dispărut, și vom experiment­a stări de depresie – unii mai intens, alții mai puțin intens. 4.Starea de acceptare și de fericire. Este perioada de final în care mulți dintre noi reușim să ne reorganiză­m viața și să efectuăm activități de care uitasem că ne fac fericiți: plimbatul prin parc, citirea unei cărți, sportul etc.

Ființa umană are o putere fantastică de a se detașa relativ ușor de comportame­ntele dependente, iar în cazul în care Social Media ar dispărea, oamenii ar avea nevoie de maximum o lună pentru a lăsa în urmă fostul stil de viață” LENKE IUHOȘ, psiholog

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Efecte.Dependenți­i de selfie-uri vor fi cei mai afectați
FOTO SHUTTERSTO­CK Efecte.Dependenți­i de selfie-uri vor fi cei mai afectați
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania