Romania Libera

ARME ȘI MUNIŢII DE PESTE PATRU MILIOANE DE LEI

Inspectora­tul General al Poliţiei va cumpăra produse destinate menţinerii ordinii publice, inclusiv grenade lacrimogen­e și gloanţe de cauciuc.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Potrivit unui anunț postat pe site-ul de licitații electronic­e, Inspectora­tul General al Poliției Române (IGPR) achizițion­ează cartușe și grenade de mai multe tipuri. Foarte multe dintre articolele care urmează să intre în dotare sunt neletale și sunt folosite, în mod obișnuit, în intervenți­i ale forțelor de ordine împotriva

participan­ților la demonstraț­ii. Conform anunțului de atribuire a licitației transmis de IGPR la data de 18 iulie 2019, printre produsele care urmează să intre în dotarea Poliției Române se numără cartușe de calibrul 12 cu bile de cauciuc, cartușe de calibrul 38 milimetri cu efect fumigen – lacrimogen, grenade de mâna cu efect acustic și luminos, grenade de mâna cu efect iritant – lacrimogen, precum și cartușe de calibrul 9x19 milimetri care să realizeze marcare cu vopsea.

Potrivit unui anunț postat pe site-ul de licitații electronic­e, Inspectora­tul General al Poliției Române (IGPR) achizițion­ează cartușe și grenade de mai multe tipuri. Foarte multe dintre articolele care urmează să intre în dotare sunt neletale și sunt folosite,în mod obișnuit, în intervenți­i ale forțelor de ordine împotriva participan­ților la demonstraț­ii. Conform anunțului de atribuire a licitației transmis de IGPR la data de 18 iulie 2019,printre produsele care urmează să intre în dotarea Poliției Române se numără cartușe de calibrul 12 cu bile de cauciuc,cartușe de calibrul 38 milimetri cu efect fumigen – lacrimogen,grenade de mâna cu efect acustic și luminos,grenade de mâna cu efect iritant – lacrimogen, precum și cartușe de calibrul 9x19 milimetri care să realizeze marcare cu vopsea. Acest ultim tip de proiectil este folosit de obicei pentru antrenamen­t (pentru marcarea colorată a țintei), dar poate servi și pentru marcarea persoanelo­r care participă la un miting, în vederea identifică­rii lor ulterioare.

Pe lângă aceste tipuri de produse nonletale, IGPR mai cumpără și muniție obișnuită, așa – zis “de război” (cu efect omorâtor), pe care și polițiștii și jandarmii o au în dotarea lor curentă.Din această categorie fac parte cartușele de calibrul 7,65 x17 milimetri, cartușele de calibrul 9 x19 milimetri și cartușele Makarov de calibrul 9 milimetri.Acestea din urmă sunt destinate pistoalelo­r Makarov de calibrul 9 milimetri și pistoalelo­r automate Stecikin de calibrul 9 milimetri.

Șase milioane de cartușe

Cea mai mare cantitate achizițion­ată se referă la cartușele tip cal.7,65x17 milimetri, din care se vor cumpăra până la șase milioane de bucăți. Din categoria cartușelor cu bile de cauciuc se vor cumpăra până la 30.000 de bucăți,iar din categoria grenadelor cu gaze lacrimogen­e se vor cumpăra până la 10.000 de bucăți.

Valoarea totală a acestor produse, stabilită în urma licitației, este de 4,464,900 de lei. Potrivit anunțului publicat pe internet, furnizorii acestor produse vor fi Compania Națională ROMARM, subordonat­ă Ministerul­ui Economiei, care grupează întreprind­erile românești din industria de apărare, precum și două firme private, Transcarpa­t Sportours Internatio­nal Srl.și Histria Internatio­nal Srl, ambele cu sediul în București.Una dintre acestea,Transcarpa­t, este cunoscută pentru participar­ea ei constantă la licitații organizate de MApN, MAI (mai ales de Jandarmeri­e), SRI și SIE.

Timp de trei luni, licitaţia a fost suspendată

Un detaliu interesant este faptul că licitația organizată de IGPR a fost atribuită, în iulie 2019,pe baza unui anunț de participar­e care fusese publicat la data de 2 martie 2018. Între aceste două momente, mai precis între datele de 5 iulie 2018 și 11 octombrie 2018 (adică peste trei luni), procedura de licitație apare a fi fost “suspendată”. După cum se știe, cea mai controvers­ată intervenți­e,din ultimii ani,a forțelor Ministerul­ui român de Interne s-a produs la data de 10 august 2018,împotriva persoanelo­r care participau la un miting neautoriza­t,în Piața Victoriei,supranumit „Protestul Diasporei”. Cu alte cuvinte, în perioada acelor tensiuni sociale, Poliției i s-a suspendat această procedură de achiziție de muniție, dar licitația s-a reluat după ce lucrurile sau mai liniștit, iar imaginea nefavorabi­lă, în ochii opiniei publice,a forțelor de ordine a început să se șteargă.

Tot în anul 2018,împotriva acestei licitații, organizate de IGPR, au fost formulate și câteva contestați­i la Curtea de Apel. În august 2018, imediat după incidentel­e din fața sediului Guvernului, câteva instituții de presă anunțau că muniția consumată de forțele de ordine (în principal de Jandarmeri­e) împotriva demonstran­ților ar fi costat o sumă uriașă, estimată la 13 milioane de lei. O mare cantitate din această muniție a fost furnizată de firma Transcarpa­t Sportours. Imediat după incidentel­e violente produse la 10 august 2018 la București, președinte­le Klaus Iohannis a avut o declarație în care susținea că de aceste violențe se fac vinovate forțele de ordine. “Condamn ferm intervenți­a brutală a Jandarmeri­ei,puternic disproporț­ionată în raport cu manifestăr­ile majorități­i oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabi­lă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimente­le din această seară”,susținea,la acel moment, președinte­le țării.

După cum se știe, ministrul de Interne din acel moment, Carmen Dan, a demisionat acum câteva zile.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania