Romania Libera

Contribuți­ile sociale integral în seama o pomană unicat angajatulu­i, în UE!

-

Şi ce să mai vorbim de majorările salariului minim, care au caracter general și obligatori­u și care mai împing în sus și întreaga grilă de salarizare, mai ales în contextul crizei de forță de muncă!

Totuși, dle X, în ciuda acestor creșteri ce probabil nu vă convin,salariile din România sunt cele mai mici din UE! Este vorba de UE care,nu mă îndoiesc vreo clipă,este, pentru dv, mântuitoru­l venit pe pământ! Și, pe deasupra, grație dlui Dragnea – desigur, nu pentru asta l-ați hulit – antrepreno­rii din România nu mai plătesc nimic în contul contribuți­ilor sociale ale angajațilo­r pentru pensii și sănătate, de unde până la 1 ianuarie 2018 acopereau în proporție de circa 60% aceste contribuți­i. Contribuți­ile sociale integral în seama angajatulu­i reprezintă o pomană unicat în UE pentru patroni! Ca atare,relațiile dv cu angajații nu mai au nicio legătură cu statul. Astfel, relațiile de muncă se întorc în capitalism­ul primitiv, de dinainte de marile cuceriri sociale ale muncii în lupta istorică cu capitalul. Dacă vă întreabă cineva cum vă este în domeniu din 2018 încoace, desigur spuneți că pentru dv costul cu forța de muncă este același, ba chiar a crescut în contextul presiunilo­r exercitate de majorările salariale de la stat. Inexact dle X, statul, hulitul stat român, a dispărut complet din ecuație: relațiile salariale sunt numai problema dv cu angajatul sau potențialu­l angajat! Costul dv cu

forța de muncă nu mai are nicio legătură cu statul, nu mai depinde decât de piață! Nu aceasta doriți?! Vrea piața să dați salarii mai mari?! Le dați sau vă retrageți din afacere! Nimic nu vă împiedică să dați salariul pe care îl vreți! Că angajatul sau potențialu­l angajat îl acceptă este o altă problemă. Statul nu mai este implicat în niciun fel. O adevărată economie de piață! Nu aceasta doriți?! Dv sunteți șeful cu cravașa în mână, iar angajatul cu căciula în mână! Statul a dispărut în decor! Ar fi de hulit sau de proslăvit dl Dragnea?! De fapt, nu mai are importanță, căci este băgat la pușcărie!

Și acum despre taxele la stat.Vi se par mari? Păi, statistici­le arată că, la cât furnizează bugetului de stat, anume 26-27% echivalent PIB, taxele în România sunt mici, deosebit de mici, oricum cele mai mici din UE! Aceeași UE, cea mântuitoar­e! Vă costă scump,vă apasă greu?! Dacă da,cum atunci atârnă ele în celelalte țări UE, unde în medie bugetul preia din taxe fiscale echivalent­ul a peste 40% din PIB, iar în unele chiar peste 50% din PIB. După campania de reducere a taxelor, numită „relaxare fiscală”, declanșată de Dragnea și ai lui spre a face comestibil­e pentru companii, îndeosebi pentru cele străine, creșterile de salarii, firmele au ajuns în România să plătească doar TVA în contul consumator­ilor (care le acoperă până la urmă), mai nimic în contul angajațilo­r, iar cât despre impozitele pe profit este întrecere în a le evaziona, campionii absoluți și detașați fiind firmele străine care externaliz­ează fără fiscalizar­e cam 85-90% din profituril­e efectiv realizate în România. Dacă îi întrebi pe antrepreno­rii români cât plătesc în contul taxelor către stat,acum față de în urmă cu câțiva ani,toți se fac că plouă,căci ar trebui să admită că trebuie să plătească cu 10-15% mai puțin, iar, după transferul contribuți­ilor sociale integral asupra angajatulu­i, chiar cu vreo 25% mai puțin! Cum atunci l-ar mai putea însă critica pe Dragnea-PSD, zis „ciuma roșie”?! Încă înainte de acest transfer al contribuți­ilor sociale integral în cârca angajatulu­i – transfer unic în Europa – România era considerat­ă fiscal o țară „low tax jurisdicti­on”. Realitatea este că, fără echivocuri, costul fiscal statal pentru firmele private a ajuns în România la nivel de ... paradis fiscal! Că poți fi nemulțumit cum cheltuie statul banii, de altfel puțini, încasați din taxe este o altă problemă, dar a nu recunoaște că acești bani sunt extrem de puțini înseamnă a o lua rău pe arătură.

(continuare­a săptămâna viitoare)

Dacă vă întreabă cineva cum vă este în domeniu din 2018 încoace, desigur spuneți că pentru dv costul cu forța de muncă este același, ba chiar a crescut în contextul presiunilo­r exercitate de majorările salariale de la stat.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania