Romania Libera

Zona PSD-ALDE-ProRomânia nu a pierdut mai mult de 5 procente

- MARIUS GHILEZAN

În alegerile prezidenţi­ale nu scorul partidelor reflectă şansele candidaţil­or. Donald Trump a plecat de la 6%. Nimeni nu credea în şansa lui. Şi acum e preşedinte­le SUA şi cu mari şanse de a lua şi al doilea mandat. Pentru ca Viorica Dăncilă să nu aibă emoţii trebuie să treacă la un alt nivel al cercetăril­or sociale. Zona PSD-ALDE-ProRomânia nu a pierdut mai mult de 5 procente, zic sociologii. Păi şi atunci care-i suferinţa?

Ieri scriam despre disperarea lui Klaus Iohannis, care transpare din modul incoherent de a-şi prezenta strategia de campanie. Să-l asculte oare pe Bogdan Chireac, cel care a prevestit că finala se joacă între Barna şi Dăncilă?

Dacă grupul forţelor sociallibe­rale nu au pierdut prea mult

dintre alegători, atunci cum de au fost rezultatet­e alegerilor europarlam­entare atât de dezastruoa­se?

Cauzele sunt multiple. Pe de o parte stigmatiza­rea PSD şi a liderului său de cătr o campanie extrem de agresivă au făcut pe mulţi dintre alegătorii săi să stea acasă. Nu au mers la vot. Jumătate dintre funcţionar­ii publici, cărora li s-au dublat salariile în ultimii doi ani şi jumătate, au preferat să se cinstească în faţa televizoru­lui cu o cană de vin decât să meargă la vot. Mulţi dintre medici, profesie în care câştiguril­e salariale aproape că s-au triplat, n-au catadicsit. Sau au votat cu PNL, deh profesie liberală.

Un sfert dintre pensionari­i foşti pesedişti au stat acasă, de teama mesajelor alarmante trimise de copii şi de nepoţi din diaspora, prin care cei bătrâni erau ameninţaţo că nu vor mai avea stipendii din străinătat­e dacă votează PSD.

Guvernul PSD-ALDE a reuşit cea mai sustenabil­ă creştere economică din ultimii zeci de ani. Dar nu e crezut. Guvernul PSD-ALDE a mărit salariul minim şi salariul mediu pe economie cu procente consistent­e, mult mai mari decât valorile inflaţiei.

Dacă grupul forţelor social-liberale nu au pierdut prea mult dintre alegători, atunci cum de au fost rezultatet­e alegerilor europarlam­entare atât de dezastruoa­se?

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania