Romania Libera

Viorica Dăncilă – misiune imposibilă?

- MARIUS GHILEZAN

Viorica Dăncilă este candidatul nominaliza­t de CEx al PSD pentru alegerile prezidenţi­ale. Urmează Congresul de validare. Din 4 august începe cursa contracron­ometru. Dacă nu intră în turul ll îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al partidului, aşa cum a anunţat? Jocul e pe muchie de cuţit. Conform ultimelor sondaje, prezentate în CEx al PSD, partidul său a mai crescut patru procente de la alegerile europarlam­entare, dar e în continuare pe locul 3, după PNL, creditat cu 31%, Alianţa USR-PLUS, 28%.

Ştim că alegerile prezidenţi­ale sunt puternic personaliz­ate. Va reuşi Viorica Dăncilă să scoată mai multe voturi decât punctajul partidului?

E o întrebare la care mulţi caută răspunsuri.

Ecuaţia candidatur­ii sale se poate complica în cazul în care ALDE şi ProRomânia vor propune şi ele alte două nume. Vorba lui Victor Ponta, „atunci ne vom bate pentru locul 3.” E greu, dar nu imposibil. Principal e să vrei, acesta e at-ul de forţă al oricărui candidat care intră în cursă. Iar Viorica Dăncilă pare determinat­ă să joace finala. Ba mai mult, crede că poate câştiga.

În condiţiile în care toţi o dau învinsă înainte de intrarea în cursă, cu atât ambiţia o va face să fie mai puternică. Joacă pe totul sau nimic. În general, liderii temători, din cauza ezitărilor, pierd puncte pe traseu. Nu e cazul la Viorica Dăncilă. Pare motivată.

Să fie o doză de inconştien­ţă sau un calcul prestabili­t? Când doi se ceartă, al treilea câştigă, spune un proverb românesc.

Viorica Dăncilă se poate sprijini pe sine, pe filialele partidului şi nu în ultimul rând de poziţia din executiv, singurul loc în care visele opozanţilo­r pot prinde contur şi realitate în cel mai scurt timp posibil.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania