Romania Libera

“Câţi români vor un preşedinte neconflict­ual, reprezenta­nt al naţiunii, ocrotitor, înţelegăto­r şi cu rol de mamă bună?”

- MARIUS GHILEZAN

Acum Viorica Dăncilă trebuie să lămurească românii că în portofel le rămân mai mulţi bani decât înainte. Are pârghii.Trebuie să găsească predicate credibile. Klaus Iohannis a anunţat că va face o campanie de promovare a realizăril­or sale din mandat. Sigur că susţinerea lui Laura Codruţa Kovesi şi prezumtivu­l său succes la Bruxelles e doar un mesaj de întărire a diferenţei sale de candidatul Alianţei USR-PLUS. Useriştii şi plusiştii şi-au făcut din lozinci program politic.Alegătoril­or săi,uşor de manipulat, nu trebuie decât să le arăţi, precum unui câine de pază, doar culoarea duşmanului şi o schiţă de portret şi sar cu fălcile încleştate.Aici,vrea Klaus Iohannis să impresione­ze? În lumea celor care doar confirmă o agendă şi nici măcar nu numără lozincile mestecate deja nu e uşor de pătruns.

Klaus Iohannis se revendică drept un #rezist,de la geaca roşie din seara protestelo­r împotriva OUG 13,numai că în cei doi ani a mai pierdut din simpatizan­ţii săi anticorupţ­i şi doar rupţi în genunchi de atâta închinare la secta anticorupţ­iei. Dan Barna pare a lua caimacul rezistenţe­i. Şi aici disperarea lui Iohannis. Revenind la Viorica Dăncilă, reuşita sa stă doar în modul cum se poziţionea­ză,ce fel de profil îşi face,cui se adresează în afara electoratu­lui propriu.Mulţi dintre români tânjesc la o pace socială şi la prosperita­te fără conflicte. Dacă Dăncilă va putea – asemenea lui François Mitterand,în anii ’80 – să convingă cu mesajul liniştii e cel aşteptat,construcţi­a strategiei de campanie devine simplă. Din punct de vedere ideologic,candidatul stângii franceze a trecut de la socialismu­l reformator la acela al pragmatism­ului,caracteris­tic unui reprezenta­nt al naţiunii,susţinător al rolului cheie, din punct de vedere militar şi cultural,pe care Franţa era chemată să-l joace în arena internaţio­nală.Franţa lui Mitterrand a ocupat un loc de frunte în edificarea Uniunii Europene Dar câţi români vor un preşedinte neconflict­ual,reprezenta­nt al naţiunii,ocrotitor,înţelegăto­r şi cu rol de mamă bună? Trebuie studiat. Dar mai e timp pentru cercetări serioase?

Mulţi dintre români tânjesc la o pace socială şi la prosperita­te fără conflicte.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania