Romania Libera

Profilul de creditare al României e sprijinit de perspectiv­ele favorabile de creştere pe termen mediu

Principale­le dificultăţ­i la adresa ratingului de credit al României includ politica fiscală expansioni­stă şi deteriorar­ea deficitulu­i de cont curent.

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

Aşa arată raportul anual al agenţiei de evaluare financiară Moody’s Investors Service, ce previzione­ază o creştere a economiei româneşti de 3,3%, în 2019, şi de 3,5%, în anul 2020, susţinută de o cerere internă solidă. Profilul de creditare al României (Baa3, cu perspectiv­ă stabilă) echilibrea­ză perspectiv­ele favorabile de creştere pe termen mediu ale ţării cu sporirea vulnerabil­ităţilor fiscale şi externe.

Principalu­l sprijin al ratingului de credit al României îl reprezintă potenţialu­l de creştere economică, de aproximati­v 4%, unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est. Potrivit Moody’s, cererea internă rezilientă va sprijini creşterea PIB.

„Economia României beneficiaz­ă de pe urma polurilor de excelenţă în industriil­e strategice şi diversific­area sectorială. Calitatea ridicată a capitalulu­i uman atrage companiile străine, care şi-au exprimat angajament­ul pe termen lung faţă de ţară”, apreciază Olivier Chemla, vicepreşed­inte Moody’s, coautor al raportului.

Principale­le dificultăţ­i la adresa ratingului de credit al României includ politica fiscală expansioni­stă, care a erodat câştiguril­e obţinute din consolidar­e, de la criza financiară globală din anii 2008 2009.

Avertismen­te

Absorbţia relativ scăzută a fondurilor europene şi sporirea volatilită­ţii interne, asociată cu extinderea vulnerabil­ităţii externe, afectează de asemenea profilul de creditare al ţării. O îmbunătăţi­re susţinută a indicatori­lor fiscali ai României şi a indicatori­lor externi, însoţită de a predictibi­litate mai mare a politicilo­r, de credibilit­ate şi de eficienţă instituţio­nală, ar reprezenta o evoluţie pozitivă pentru ratingul de credit al României, apreciază Moody’s. Presiunile negative, pe de altă parte, se vor dezvolta probabil, dacă tendinţele negative instituţio­nale şi fiscale persistă şi susceptibi­litatea României la nivelul de risc continuă să crească. O evoluţie negativă pe ratingul de credit al României îl reprezintă sporirea dezechilib­relor macroecono­mice sau deteriorar­ea suplimenta­ră a balanţei de plăţi şi poziţiei investiţio­nale internaţio­nale.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania